Unikátní kniha o ragby sklízí uznání

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Unikátní kniha o ragby sklízí uznání
#Radosti#Příběhy#Úspěch

Knihu RAGBY vydalo nakladatelství Labyrint v prestižní edici Magnus Art, kterou podporuje J&T Banka. Publikace krátce po vydání sklízí nadšené reakce a uznání. Za grafickou úpravu se dostala mezi kandidáty na cenu Czech Grand Design a získala rovněž nominaci na Magnesia Litera v kategorii Nakladatelský čin roku.



„Kniha o ragby je náš původní nápad a jsem rád, že se nám ho podařilo dotáhnout v mezinárodním rozměru, jak jsme si na začátku vysnili. Všechny texty vznikly přímo pro nás a jednotliví autoři pocházejí z Česka, Walesu, Anglie, Nového Zélandu, Francie, Španělska a Argentiny. Věřím, že každý, kdo tuhle krásnou knihu otevře, ragby propadne, jako se to stalo mně,“ říká Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint.

Sběratelství, umění, umělci, krása, touha. To bývají témata knih, které vycházejí pod prestižní hlavičkou edice J&T Magnus Art. Nyní však tuto sérii rozšířila dvojice knih věnovaná zcela odlišné oblasti – sportu. Po ONE:LOVE od Radky Leitmeritz se na pulty knihkupectví díky nakladatelství Labyrint dostala kniha se všeříkajícím titulem Ragby.

„Ragby je nesmírně inspirativní téma,“ začíná o zrodu knihy vyprávět Joachim Dvořák z Labyrintu, který zároveň stojí za magazínem MAGNUS. „Základním klíčem bylo připravit knihu, která na konkrétních příbězích přiblíží tento fenomén čtenářům, kteří jsou zvídaví a kteří mají otevřenou mysl. Když tu knihu dostanou, tak se do ragby zamilují stejně jako já, který o tomto krásném sportu ještě před rokem věděl jen to, že se hraje se šišatým míčem a že Ondřej Sekora kdysi sepsal česky jeho pravidla,“ dodává Dvořák.

Podle spoluautorky a editorky knihy Petry Novákové se při vymýšlení koncepce pokoušel její tým vyhnout klasickému tunelovému vidění, kterému sportovní publikace často podléhají: „My ragby zasazujeme do nějakého společenského a kulturního kontextu.“


Unikátní kniha o ragby sklízí uznání


Autoři z celého světa

Tím hlavním tak jsou příběhy konkrétních osobností, hráčů a hráček i trenérů, kteří dohromady tvoří velký příběh ragby. Na knize se podíleli tvůrci z celého světa. Vedle českého týmu nakladatelství jsou pod jednotlivými kapitolami podepsáni například velšský spisovatel James Stafford, novozélandský ragbyový novinář a autor řady bestsellerů Jamie Wall, autoři podcastu o ragby Jakub a Filip Fuchsovi, kteří jsou aktivní hráči ragby, nebo fotografové jako Sebastian Pani z Argentiny a Nacho Hernández ze Španělska. Každý z autorů přitom do knihy vnesl svůj individuální vhled a pohled na ragby.

„Podařilo se nám oslovit vdovu po Michelu Birotovi, významném francouzském novináři, fotografovi a také vydavateli časopisu Rugby, který dlouhá léta vycházel v působivé artistní podobě a originálně monitoroval dění v ragby. Z jeho archivu jsme získali fantastické černobílé fotografie, které u nás nikdy nebyly publikované. A to včetně ikonického snímku, na němž malý rozesmátý chlapec utíká se šišatým míčem,“ přibližuje Joachim Dvořák.

Autorem grafického konceptu je Jakub Kaše, který si za knihu vysloužil nominaci na cenu Czech Grand Design. „Grafické pojetí pro nás byla hlavní výzva. Výsledek stojí za to a myslíme si dokonce, že ke knize se díky jejímu vizuálnímu stylu mohou dostat i čtenáři, které sportovní tematika neoslovuje,“ dodává Petra Nováková.


Unikátní kniha o ragby sklízí uznání


Pocta ragby?

Česká kniha o ragby vzbuzuje pozornost také v zahraničí. Zejména díky sociálním sítím se o ní ví po celém světě a řada osobností ze světového ragby, přestože je kniha v češtině, vyslovuje vysoké hodnocení nad její podobou.

„Knihu nadšeně doporučoval v nedávné televizní Show Jana Krause současný britský velvyslanec v České republice a velký fanoušek ragby Matt Field. A na Instagramu si publikace začala žít vlastním životem. Lidé jsou jí fascinováni, ačkoli konkrétnímu obsahu většinou samozřejmě nerozumí. Baví je, jak to celé vypadá a co vše ukazuje. Některé reakce byly dokonce i závistivé, že zrovna Česká republika a české ragby dostalo takovou krásnou knihu, ačkoli naše ragby zas takovým fenoménem není,“ usmívá se spoluautorka knihy Petra Nováková.

Cílem autorů bylo dostat ragby i mezi čtenáře, pro něž dosud ragby bylo „jen“ sportem upocených chlapů. Skutečnost je ale mnohem barvitější. „Ragby je nesmírně demokratické, hrát je může každý, malý, velký, hubený, tlustý, ženy, muži… Jeho hráči jsou zcela odlišní například od fotbalistů, kteří i při letmém kontaktu na hřišti padají a simulují. To ragbisté nemají v DNA,“ říká Joachim Dvořák a dodává: „Věřím, že kdo si naši knihu přečte, tak možná trochu změní i svůj pohled na svět, na své okolí. Ragby je totiž nesmírně inspirativní sport.“


Petra Nováková, James Stafford & kol.
RAGBY
Labyrint, 2023, edice Magnus Art


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.