Hirst kurátorem u Gagosiana a Kintera v nové pražské galerii

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Hirst kurátorem u Gagosiana a Kintera v nové pražské galerii

Tento týden se novinky ze světa umění nesou v duchu dobrých zpráv o vznikání nových institucí. V Praze se plánuje nová budova filharmonie, ve Vršovicích se otevírá nová venkovní galerie, v Rožnově zase neobvyklá výstavní síň ve stylu white cube. Ale nebojte, není všechno cukrkandl. Jednu kritickou zprávu jsem si pro vás taky schovala.


Nová budova filharmonie v Praze

O plánované nové budově filharmonie jste možná už slyšeli, sem tam se o ní v médiích zašvitoří. Měla by stát na pražské Vltavské, v oblasti, kterou v blízké budoucnosti čeká ohromná proměna v novou čtvrť. A právě minulý týden pražská radnice představila její první studii.

Přípravný projekt by měl stát 750 milionů korun, samotná stavba potom přijde na 5,3 miliardy a letos by magistrát měl vypsat mezinárodní architektonickou soutěž. Bude to jistě běh na dlouhou trať: pokud se nic nezdrží (a ono se zdrží), měla by budova stát v roce 2032. Já se ale raduji už teď, novostavby kulturních institucí v České republice totiž v podstatě úplně chybí.

Kintera v nové venkovní galerii

Právě dnes se v Praze otevírá nová venkovní galerie nazvaná Vzlet. Jedná se o stěnu boční fasády stejnojmenného čerstvě zrekonstruovaného kulturního centra v pražských Vršovicích, o které se starají hned tři organizace: vršovické Kino Pilotů, známý divadelní soubor Vosto5 a barokní orchestr Collegium 1704.

První dílo v nové venkovní galerii představí Krištof Kintera, a co by to bylo za Kinteru, kdyby nepřizvedl nějaké to obočí. Jeho projekt se jmenuje příznačně Recept a představuje velkoformátový recept na domácí štrůdl. Kintera tak podle svých slov pracuje s kouzlem nesmyslu a zároveň vytváří atmosféru pro jakýsi domácí sousedský dialog.

Drobná kunsthalle v Rožnově

Soukromých kulturních institucí v posledních letech v Česku nápadně přibývá (díkybohu). Jedna taková postupně vzniká i v Rožnově pod Radhoštěm, a to z iniciativy manželů Kitzbergerových. Ti nejprve oživili místní chátrající lázeňský altánek, aby později odkoupili sousední pozemek a postavili na něm drobnou galerijní novostavbu ve stylu klasických white cubes. Až budete mít cestu na Valašsko, víte, kam za kulturou.

Foto: Prodejna KUK a novostavba GALLERY CREARS v Rožnově pod Radhoštěm, autor: Jakub Sobotka

Damien Hirst kurátorem u Gagosiana

Celebrita mezi současnými umělci Damien Hirst přijal novou roli. Na celý rok převezme kurátorský program jedné z poboček galerie Gagosian. Umělec, kterého máte jistě zafixovaného díky všemožným tvorům uloženým ve formaldehydu, představí během roku několik výstav svých vlastních prací, mezi nimi prý třeba malbu inspirovanou předloňským požárem Notre-Dame. Kdy se první výstava otevře veřejnosti, ovšem ještě není jasné. Podobně jako u nás, i v Anglii jsou galerie zavřené.

Kontroverzní aukce u Christie’s vynesla 2,5 milionu eur

Pořádnou diskuzi rozpoutala dražba, kterou minulý týden pořádala aukční síň Christie’s. V nabídce totiž byla sbírka artefaktů prehispánských kultur, které Mexický archeologický ústav označil za posvátné a za součást národního kulturního dědictví. Jejich prodej je tedy minimálně diskutabilní a Mexiko oficiálně požádalo Christie’s, aby aukci zrušila a předměty vrátila tam, kam patří. Aukční síň nicméně sbírku vydražila dohromady za více než 2,5 milionu eur a ujistila tak kulturní scénu, že kolonizace ani v 21. století tak úplně neskončila.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.