Kratší týden na obchodování, více času na výsledkovou sezónu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Tento týden budou trhy ovlivněny čtvrtečními svátky Dne díkůvzdání v USA. To bude znamenat uzavřené obchodování v USA ve čtvrtek po celý den a v pátek na půl dne, což výrazně ovlivní likviditu ve zbytku světa. Investoři se tak budou věnovat dozvuku výsledkové sezóny a středečnímu zápisu z posledního zasedání FOMC.


Zápis by měl na trh přinést připomínku, že Fed již začal s utlumováním programu QE, což při očekávané nízké likviditě po zbytek týdne může přinést mírně zvýšenou volatilitu. „Jinak jsme na týden neutrální vzhledem k absenci výraznější impulzů,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Kofole se sezóna vydařila

Ve středu před otevřením trhu zveřejní své výsledky za třetí kvartál společnost Kofola. „Letní sezóna se podle nás společnosti vydařila z pohledu tržeb, kdy společnost dokázala i mírně překonat loňské rekordní léto,“ konstatuje Milan Vaníček. Analytici čekají tržby +2 % r/r na 2,122 mld. Kč. Nicméně od poloviny roku zrychlila nákladová inflace (ceny cukrů, plastů a dalších), což pravděpodobně oslabí marži. „Zisk EBITDA tak podle nás klesne o 7,3 % na 515,9 milionu Kč z loňské rekordní úrovně. Očekáváme, že společnost potvrdí svůj výhled na celý rok, který počítá se ziskem EBITDA 1,08 až 1,15 miliard Kč,“ dodává Vaníček.

Čísla zbrojovky vypadají příznivě 

Ve čtvrtek pak s výsledky bude následovat zbrojovka CZG. „Za devět měsíců roku bude podle nás pokračovat vysoká dynamika růstu, nyní poháněná především akvizicí amerického Coltu,“ říká Milan Vaníček. Očekáván je růst tržeb o 57 % r/r na 7,8 mld. Kč a podobně rychlý růst zisku EBITDA o 52 % na 1,688 mld. Kč. I u CZG lze očekávat, že výhled na letošní rok bude potvrzen. Firma by měla (včetně výsledků Coltu) dosáhnout zisku EBITDA 1,99–2,19 mld. Kč za celý rok.

Ve čtvrtek 25. listopadu se koná soudní jednání, které by mělo potvrdit výsledek hlasování na valné hromadě CZG a podmínky transakce. V pátek 26. listopadu pak bude poslední obchodní den s akciemi společnosti na burze.

V Erste Group se schvaluje dividenda

Ve čtvrtek budou rovněž akcionáři Erste Group schvalovat dividendu 1 EUR (2,6% hrubý div. výnos). Poslední den s nárokem na tuto dividendu bude 29. listopadu.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční finální revizi HDP za druhý kvartál roku (oček. 2,2 vs. předchozí 2,0 % q/q), objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za říjen (oček. +0,2 po −0,3 % m/m), spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu za listopad (oček. beze změny 66,8 bodu m/m) a zápis z posledního zasedání FOMC, který by měl více upřesnit utlumování programu QE.

V Německu se soustředí na středeční indexy IFO, které by měly vykázat mírné zhoršení na všech úrovních. 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.