Češi investují prostřednictvím fondů čím dál víc. Hitem jsou dluhopisy

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Češi investují prostřednictvím fondů čím dál víc. Hitem jsou dluhopisy
#Trendy#Fondy#Cíle

Rok 2023 přál kolektivnímu investování prostřednictvím fondů. Celkový objem investovaných financí narostl o desítky miliard korun, na konci třetího kvartálu měli Češi ve fondech nainvestováno téměř 1,3 bilionu korun. Nejrychleji přitom narostly investice do dluhopisových fondů. Rovněž rok 2024 by měl být pro investory prostřednictvím fondů úspěšný, přispěje k tomu také nově státem podporovaný dlouhodobý investiční produkt.



Zájem Čechů o podílové fondy a fondy kvalifikovaných investorů v posledních letech prudce roste. Podle dat Asociace pro kapitálový trh (AKAT) ke konci třetího kvartálu roku 2023 (poslední známá data) měli Češi takto nainvestovány prostředky v celkovém objemu téměř 1,3 bilionu korun. Konkrétně 858 miliard měli v podílových fondech a 436 miliard ve fondech kvalifikovaných investorů.

Za nárůstem v řádu desítek miliard přitom podle ředitelky AKAT Jany Brodani stojí jednak zhodnocení již zainvestovaných prostředků, jednak příliv nových investic a investorů.

„Ani mírná korekce na kapitálových trzích ve třetím čtvrtletí nic nezměnila na celkově pozitivním vyznění letošního roku na poli investic,“ prohlásil předseda AKAT Martin Řezáč. Podle něj zejména vrchol úrokového cyklu podporovaný snižující se inflací přitom přináší na trhy pozitivní náladu, což by se mohlo projevit dalším nárůstem hodnoty investic.


Zhodnocení o desítky procent

Po roce 2022, který byl pro investory velmi komplikovaný, byl rok 2023 z investičního hlediska mnohem příznivější. Většina tradičních finančních nástrojů skončila během uplynulého roku v plusu. Platí to pro populární indexy, jako jsou Dow Jones (+ 13,7 %), S&P 500 (+ 24,7 %) či Nasdaq (+ 44,5 %). A dařilo se také pražské burze, která v roce 2023 při započtení dividend dokázala investorům nabídnout výnos 28 %, což patří k nejlepším výkonům ve vyspělém světě.

K největším investičním příběhům roku 2023 patřil růst akcií výrobce čipů Nvidia, které díky boomu umělé inteligence posílily o 239 %. Dařilo se i dalším technologickým akciím.

Růst na trzích se pozitivně projevil ve výkonu tuzemských bankovních fondů. To potvrzují také akciové fondy spravované portfolio manažerem Michalem Semotanem z J&T Investiční společnosti.

„Fond J&T Opportunity uzavřel rok 2023 se zhodnocením 41,53 %! Přispěly k tomu výrazně pozice na akciích Meta, Cameco, Cenergy, ČEZ a UBS. Děkujeme všem, kdo investují s námi, za důvěru, vážíme si jí! Máme před sebou další rok plný výzev, budeme bojovat dál,“ uvedl Semotan na sítí X. Opportunity nabízí možnost investovat do rizikovějších aktiv včetně technologických akcií.

Ale mimořádný růst zaznamenal také fond J&T Dividend, který sází na dividendové tituly, jež bývají tradičně méně volatilní.

J&T Dividend skončil rok 2023 se zhodnocením +26,05 % (EUR třída +23,19 %). „Proti Opportunitě investujeme s menší koncentrací na jednotlivé tituly a preferujeme společnosti, které vyplácejí dividendy či realizují buyback, případně očekáváme, že se tak v budoucnosti stane. Děkujeme i zde všem investorům za to, že nám svěřili svoje peněžní prostředky.  Začínáme 2024 a jedeme dál, pětiletý investiční horizont bude dosažen v březnu!“ připomněl Semotan.


Hitem byly dluhopisy

Z pohledu českých investorů do fondů představovaly největší hit dluhopisové fondy.

„Majetek ve fondech kolektivního investování narostl jen za třetí čtvrtletí roku 2023 o 32 miliard korun. Přitom téměř 26 miliard z toho představoval nárůst dluhopisových fondů,“ uvedla ředitelka AKAT Brodani.

Podle aktuálního vývoje situace to byla správná sázka. Investoři do dluhopisů v následujících měsících budou benefitovat ze zafixování úroků na vyšších úrovních, než bude očekávaná inflace. A platí, že kdo dříve přišel, ten bude brát víc. Výnosy na nejoblíbenějších státních dluhopisech velkých a tradičních ekonomik totiž rychle klesají.

„Výnosy dluhopisů v prosinci pokračovaly v relativně rychlém poklesu (tj. v růstu cen – pozn. red.) a americký desetiletý státní dluhopis uzavřel rok na úrovni 3,9 %, kam svižně klesl z říjnových 5 %. Německá desetiletá obligace zakončila rok podobným pohybem na úroveň 2 % z říjnových 3 %,“ popisuje Marek Ševčík, portfolio manažer J&T Investiční společnosti zaměřující se na dluhopisové a smíšené fondy.


Rok výzev

Rok 2024 by pak pro investory měl být sice úspěšný, ale také plný nástrah. Hlavní roli budou i nadále hrát centrální banky Fed, Evropská centrální banka a pro tuzemské investory také Česká národní banka. Očekává se, že v letošním roce díky zlepšující se inflaci budou centrální banky snižovat úrokové sazby, bude však záležet na tom, kdy k tomuto kroku přistoupí a jak razantní pokles bude. Podle ekonomů přitom nelze očekávat nijak radikální kroky.

„Česká národní banka začala před Vánocemi opatrně snižovat úrokové sazby, když hlavní dvoutýdenní repo sazba poklesla o čtvrt procentního bodu na 6,75 %. Očekáváme, že celý letošní rok bude ČNB úrokové sazby snižovat, ale v uvolňování měnové politiky bude opatrná a na konci roku 2024 čekáme sazby ČNB jen kolem 4,75 %,“ myslí si hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Toto očekávání odpovídá i nejnovějším vyjádřením centrálních bankéřů. Například člen bankovní rady ČNB Jan Procházka pro Český rozhlas Plus uvedl, že ČNB zvolila správnou cestu. „A tou byl přístup modelovat křivku výše sazeb podobně, jako je hora Říp, nikoliv jako Matterhorn,“ prohlásil centrální bankéř.

Pro investory je však důležité, že případný pokles úrokových sazeb již je v současných cenách akcií a dluhopisů do velké míry započítán. A stejně tak je do nich započítán i scénář, že se eurozóna i USA vyhnou recesi. Pokud by nakonec k nějakému razantnímu zpomalení ekonomik došlo, přineslo by to korekci na finančních trzích.


Stát podporuje investory

Naopak pozitivní impuls pro investování i prostřednictvím fondů by v Česku měla přinést novela zákona o podnikání na kapitálových trzích. Ta totiž zavádí podporu takzvaného dlouhodobého investičního produktu (DIP).

Jedná se o nový nástroj rozšiřující okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Dle uvážení střadatele může jít o konzervativní bankovní vklad, spořicí účet či dynamičtější kolektivní nebo individuální investování. Majetek vedený v DIP mohou tvořit pouze peněžní prostředky, akcie a dluhopisy s určitým omezením, podílové listy a deriváty sloužící k zajištění měnového nebo úrokového rizika.

„DIP budou moci poskytovat pouze regulované finanční instituce jako banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti či samosprávné investiční fondy. Stejně jako u penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření získá účastník daňové zvýhodnění pouze v případě, že si uspořené prostředky vybere nejdříve po deseti letech spoření a dosažení věku minimálně 60 let,“ uvádí ministerstvo financí k možnostem investic prostřednictvím takzvaného DIPu.

Celkem si investor bude moci za rok odepsat ze základu pro výpočet daně z příjmů investice ve výši 48 tisíc korun. Na DIP přitom může přispívat i zaměstnavatel. Z příspěvku stejně jako u penzijního připojištění a investičního životního pojištění neplatí odvody a je pro něj daňovým nákladem až do výše 50 tisíc korun ročně za jednoho zaměstnance (limit opět zahrnuje všechny tři produkty zabezpečení na stáří).


DIP v J&T BANCE:

Dlouhodobý investiční produkt je ideální řešení pro každého, kdo se chce aktivně podílet na svém zabezpečení ve stáří. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku bude možné založit si u nás DIP a vybrat si ze širokého spektra našich fondů a dluhopisů. Během roku se pak nabídka bude postupně rozšiřovat o další produkty, které nám legislativa umožňuje, jako například akcie.

Pavel Němec, Ředitel odboru Business Development


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.