S novým prezidentem do Bílého domu přichází i nové umění

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


S novým prezidentem do Bílého domu přichází i nové umění

Minulý týden byl pevně spjat se světovou politikou. Samozřejmě nemluvím o našich českých poslaneckých flákancích, ale o inauguraci nového amerického prezidenta. Ptáte se, jak to souvisí se světem umění? Bílý dům nemá holé zdi a to, co na nich visí, může ovlivňovat i úřadující prezident. Kromě toho mě zaujal i rekordní prodej sběratelských Pokémon kartiček, aktivity florentské galerie Uffizi na sociálních sítích nebo nové umělecké partnerství automobilky Hyundai.


Nový prezident, nové umění

Středeční inaugurace nového prezidenta Spojených států jistě neunikla vaší pozornosti. A s novým prezidentem do Bílého domu přichází i nové umění. Američtí prezidenti totiž mohou využívat široké nabídky sbírky Bílého domu, která čítá na 65 tisíc děl, nebo si zapůjčovat vybraná umělecká díla z místních sbírkotvorných institucí.

Jaký bude výběr nového prezidenta, zatím nevíme, je ale známo, že Clintonovi se těšili pohledem na díla Georgie O’Keeffeové, Obamovi vyzdobili prostory Edwardem Hopperem a sbírku Bílého domu navíc rozšířili o díla malířky Almy Thomasové. Donald Trump za celou dobu své vlády o vystavení žádných vybraných děl nepožádal, až na jeden úsměvný případ z roku 2018. Tehdy si vyžádal zápůjčku malby Vincenta van Gogha z Guggenheimova muzea. Jedná se o křehké dílo mimořádné hodnoty a šéfkurátorka muzea proto tehdy odmítla. Nabídla ale alternativu, která rozvířila poklidné institucionální vody – prezidentovi k zápůjčce nabídka plastiku America italského umělce Maurizia Cattelana, která představuje pozlacenou toaletu a je přímo vázána na kritiku (dnes již) minulého amerického prezidenta. Ale to jen tak na okraj.

Pokémon kartičky za 400 tisíc dolarů

S novým rekordem se předminulý týden vytasila neobvyklá oblast sběratelství. Na aukci Heritage Auctions se totiž za rekordní cenu prodal balíček kartiček Pokémon. Jednalo se o kompletní balení prvního vydání balíčku v neporušeném stavu a jeho cena se vyšplhala na 408 000 dolarů. Co se dá dělat, gotta catch them all.

Florentská galerie Uffizi spustila kulinářský online seriál

Florentské Uffizi válcuje svět sociálních sítí, a to do něj slavná italská galerie vstoupila teprve nedávno. Na začátku pandemie galerie neměla ani Facebook, teď má kromě něj Instagram s největším počtem followerů mezi italskými institucemi a světe div se, dokonce i TikTok. Obsah má navíc neuvěřitelně originální. Nejnovější počin je totiž pravidelný facebookový seriál, při kterém italští šéfkuchaři vaří pokrmy inspirované uměleckými díly ze sbírek Uffizi. První díl tuším nabídl ryby z malby Giacoma Cerutiho s troškou majonézy. 

Hyundai oznámila partnerství s digital art platformou Rhizome

Jihokorejská automobilka Hyundai se spojila s platformou Rhizome, která se zabývá uměním v digitálním prostoru. Na konci ledna společně uspořádají první výstavu zaměřenou na umění nejnovějších médií, jako jsou virtuální realita a umění inteligence. Hyundai chce tímto krokem inspirovat a pozvednout kreativitu v době, která je pro nás všechny náročná.

Rozhovor s Petrem Pudilem

Už skoro tradičně přidávám na závěr jedno zajímavé čtení (případně koukání). Hostem Seznam Zpráv byl Petr Pudil, sběratel umění, kterého asi znáte díky jeho podnikatelským aktivitám. V rozhovoru mluví o ambiciózním projektu Kunsthalle – kulturní instituce, kterou Pudil Family Foundation už několik let buduje na pražském Klárově a jejíž otevření se kvůli covidu odkládá na začátek příštího roku. Petr Pudil nemluví jen o tom, jak covid aktuálně doléhá na českou kulturu, ale i o budování své sbírky umění nebo o stávajícím i budoucím financování kulturních institucí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.