Umění na jachtách, za kryptoměny i ve světě blockchainu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Umění na jachtách, za kryptoměny i ve světě blockchainu

Trh s uměním v minulých dnech zažil spoustu dobrodružství. Winston Churchill si za lidových 250 milionů korun připsal nový autorský rekord, Damien Hirst vstoupil do světa kryptoměn, umění se začalo prodávat prostřednictvím NFT a francouzský veletrh FIAC otevřel své digitální brány.


Francouzský veletrh FIAC probíhá online

Minulý týden se otevřely digitální brány francouzského veletrhu FIAC. Vzhledem k situaci se organizátoři poprvé rozhodli uspořádat ho výhradně prostřednictvím takzvaných online viewing rooms. V těch se prezentuje přes 200 galerií z 28 zemí světa, které až do neděle nabízejí k prodeji díla více i méně známých autorů. Ze slavných jmen tu najdete třeba Tracey Eminovou, Basima Magdyho, Nam June Paika, Cy Twomblyho nebo Gerharda Richtera.

Churchill má nový autorský rekord

O malbě marocké mešity Winstona Churchilla, které dala do aukce jeho dosavadní majitelka Angelina Jolie, jsem se tu už zmiňovala. Aukce proběhla, a to mimořádně úspěšně. Dílo se vydražilo za 8,26 milionu liber, v přepočtu tedy přes 252 milionů korun, a stalo se tak Churchillovým novým autorským rekordem. Jolie tak šikovně zhodnotila dárek, který dostala darem od svého tehdejšího manžela Brada Pitta. Malbu původně Churchill věnoval prezidentovi Rooseveltovi. Jeden z jeho synů ji v 60. letech prodal a desítky let ležela údajně ve skříni rodiny v New Orleans. Pak se obraz dostal do rukou slavného hollywoodského páru, a odtud už ten příběh znáte.

cs-the-tower-of-the-koutoubia-mosque-painting-by-winston-churchill.jpg

Umění ve světě blockchainu

Minulý týden přinesl do světa umění mimořádně specifické téma – umění jako NFT (non-fungible token). Jedná se o technologii na bázi blockchainu, díky kterému je možné zakoupit si nějaké digitální zboží pomocí unikátního tokenu. Jinými slovy jde o technologii, u které by málokdo očekával nějakou souvislost s uměním. A přesto se minulý týden podařilo zpěvačce a výtvarnici Grimes prodat 700 kopií jednoduché animace vesmírných cherubínů za více než 5 milionů dolarů. Minulý čtvrtek zase skupina art-tech nadšenců spálila na popel Banksyho tisk z roku 2006, který byl údajně vydražen u Christie’s za 33 tisíc dolarů, aby ho následně prodala právě jako NFT. Kdyby totiž existoval i jeho fyzický originál, byla by podle nich primární hodnota právě v něm.

Galerie na jachtách

Sběratelství existuje v mnoha formách a jedna z nich se začíná projevovat jako zajímavý trend, možná zejména pro nás z vnitrozemských států. Soukromé sbírky totiž nemusí být nutně vystavené v domácích rezidencích nebo soukromých galeriích, ale třeba i na jachtách. Některý sběratelé na takzvaných superjachtách ukládají díla ve výrazně vyšších hodnotách, než je samotná jachta. K tématu doporučuji článek na stránkách Robb Reportu.

Damien Hirst poprvé přijímá kryptoměny

Fin-tech je tématem i dnešní poslední novinky. Jeden z nejslavnějších žijících umělců Damien Hirst vstoupil do světa kryptoměn, když nabídl k prodeji sérii osmi tisků s názvem The Virtues (viz. úvodní fotografie). Na portálu Heni Leviathan za ně totiž lze zaplatit i kryptoměnou, konkrétně bitcoinem nebo etherem. Každý tisk měl cenovku 3 tisíce dolarů a nákup byl možný do středy. Zda některý sběratel skutečně platil kryptoměnou, není zatím jasné.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.