Makro: Pokračuje oživení maloobchodu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



V dubnu pokračovalo postupné oživení spotřebitelské poptávky. Maloobchodní tržby za duben stagnovaly (0,0 % m/m), což vzhledem k předchozímu výraznému nárůstu (+1,2 % m/m v březnu) je solidní výsledek. Meziročně byly maloobchodní tržby vyšší o 5,3 % r/r (5,8 % r/r v březnu). I přes drobné zvolnění pořád pokračuje ve vysokém tempu růst tržeb napříč celým maloobchodem – nepotravinářské zboží (+7,1 % r/r), potraviny (3,6 % r/r), pohonné hmoty (3,9 % r/r). Plošný růst je přes všechny segmenty, což ukazuje sílu a robustnost oživení spotřebitelské poptávky domácností. Vedle toho si vysokou dynamiku udržuje e-commerce, když prodeje přes internet vzrostly opět o vysokých 18 % r/r. Oživení prodejů přes internet začalo vloni na podzim, ale v letošním roce je tempo růstu nejvyšší za poslední 3 roky. Právě oživení prodejů přes internet je jedním z významných faktorů celkového růstu maloobchodních tržeb. Pro letošní rok očekáváme růst maloobchodních tržeb kolem 5-6 % (-4,6 % v roce 2023).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.