V Sotheby’s se vydražil Kupka za 230 milionů i tenisky Nike

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


V Sotheby’s  se vydražil Kupka za 230 milionů i tenisky Nike

Nejzásadnější novinkou minulého týdne je jednoznačně aukce Františka Kupky v londýnské pobočce Sotheby’s. Rekord, který předčil ten předchozí hned o více než dvojnásobek, opravdu stojí za vaši pozornost.


Minulý čtvrtek byl v londýnské Sotheby’s vydražen obraz Františka Kupky za 7,5 milionu liber (v přepočtu něco přes 230 milionů korun včetně aukční přirážky). Stal se tak nejen novým aukčním rekordem tohoto českého malíře, ale i nejdražším českým uměleckým dílem na aukcích vůbec. Dosavadní rekordy byly přitom výrazně níž – dosud nejdražším českým dílem byla středověká malba trůnící Panny Marie od Mistra Vyšebrodského oltáře, která byla vydražena ve francouzském Dijonu za 158 milionů korun. Kupka získal svůj předchozí rekord teprve nedávno, Galerie Kodl ho loni na podzim přiklepla za 75 milionů korun a s aukční přirážkou se tak cena vyšplhala na 90 milionů. To byla také horní hranice odhadu včerejší aukce, kterou nový majitel přeplatil víc než dvakrát. Jak celá aukce probíhala, kdo dražil a jak, si můžete přečíst na portálu ART+.

cs-sothebys-rare-nike-sneaker-auction-01.jpg

Foto: František Kupka: Tryskání II, 1922–23, olej na plátně, 125 x 85 cm, cena: 247 600 000 Kč, Sothebyʼs Londýn 25. 3. 2021

Kolekce tenisek v aukci u Sotheby’s

A u Sotheby’s ještě chvilku zůstaneme. Tato aukční síň totiž do své online aukce zařadila vzácnou kolekci tenisek Nike (ano, čtete správně). Padesát párů unikátních edicí tenisek vytvořených ve spolupráci se sportovci, umělci nebo hudebníky se pohybuje v desítkách tisíc dolarů za pár, a dokládá tak významný vzestup tohoto trendu „collectibles“ posledních let. Aukce probíhá až do pondělí a výsledky by mohly být zajímavé – loni se v Sotheby’s vydražily legendární Air Jordan v přepočtu za 14 milionů korun.

cs-sothebys-rare-nike-sneaker-auction-01.jpg

Foto: Sotheby´s

Královéhradecká galerie nakoupila umění za 4,5 milionu

Královéhradecká Galerie moderního umění pokračuje v rozšiřování své sbírky současného umění a za loňský rok nakoupila umělecká díla za 4,5 milionu korun. Naplňuje tak akviziční strategii z roku 2019, v rámci které doplňuje své sbírky o autory a autorky devadesátých a nultých let. Nově do sbírek přibyla díla Veroniky Šrek Bromové, Jana Šerýcha, Anny Daučíkové, Matyáše Chocholy a dalších. Jestli vám jsou některá z těchto jmen povědomá, není divu, řadu z nich znáte ze žebříčku J&T Banka Art Index.

Gerhard Richter chce téma holocaustu udržet mimo trh s uměním

Gerhard Richter, superstar mezi žijícími umělci, se rozhodl dlouhodobě zapůjčit díla ze své série Birkenau Národní galerii v Berlíně, aby je tak udržel mimo trh s uměním. Série maleb je inspirovaná tajně pořízenými fotografiemi s drastickými záběry z koncentračního tábora v Birkenau. Výjevy jsou přemalované další vrstvou barev, a oku diváka tak zůstávají odkryty jen některé detaily.

Téma holocaustu je pro Richtera obzvlášť citlivé. Známý je případ malby Strýček Rudi, kterou se Richter snažil vyrovnat s nacistickou minulostí své rodiny. Slavný obraz svého vlastního strýce v uniformě po válce věnoval do sbírek galerie v českých Lidicích, kde je dodnes.

cs-sothebys-rare-nike-sneaker-auction-01.jpg

Foto: ‘Birkenau’ od Gerharda Richtera, vystaveno ve Frieder Burda Museum v Německu v roce 2016. Autor: Uli Deck/dpa

Rozhovor s novou ředitelkou NGP

Národní galerie má novou ředitelku už tři měsíce, teprve teď se ale objevil první rozsáhlejší rozhovor pro server Artalk. Bohužel vznikl už v únoru, a tak nereflektuje to, co by mnohé zajímalo nejvíce – atmosféru kolem odchodu šéfa Sbírky starého umění Mariuse Winzelera. Místo toho přináší pohled Alicji Knast na budoucí změny v Národní galerii, její přístup k plánování výstav i názor na stav kultury v době pandemie.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.