Týden chudý na významnější informace

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Poslední únorový týden bude relativně chudý na významnější informace, a tak bude trh sledovat dozvuk výsledkové sezóny za čtvrtý kvartál 2023 na obou stranách Atlantiku, makroekonomická data a čtvrteční technický faktor převážení indexů MSCI. Posledně jmenovaný faktor má tendenci přinášet na trh zvýšené objemy a volatilitu.



V tomto týdnu se na domácím parketu analytici zaměří na pokračující výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál 2023, a to čtvrteční Erste Group. Očekáván je čistý zisk na úrovni 677 mil. EUR (+31 % r/r), kde hlavním tahounem meziročního růstu zisku by měly být nadále vyšší úrokové výnosy a nízká tvorba opravných položek. Management by měl představit detailnější výhled na rok 2024, potvrdit dříve avizovanou výši hrubé dividendy 2,7 EUR/akcii (6,9% hrubý div. výnos) a další program zpětného odkupu akcií. Odkup vlastních akcií by mohl překvapit navýšením například na 500 mil. EUR (3 % tržní kapitalizace) vs. předchozích 300 mil. EUR. Současně v případě výhledu se může skrývat překvapení.

„Očekáváme, že i jen naplnění našich predikcí by se mělo pozitivně odrazit v zájmu o titul,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici soustředí v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za leden (oček. −5,0 po 0,0 % m/m) a páteční ISM průmyslu za únor (oček. 49,5 po 49,1 bodu m/m). V Číně se zaměří na páteční PMI průmyslu za únor (oček. 49,1 po 49,2 bodu m/m) a PMI služeb za únor (oček. 50,8 po 50,7 bodu m/m). V Německu se bude sledovat čtvrteční předběžný údaj o spotřebitelské inflaci CPI za únor (oček. 2,6 po 2,9 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.