Hypotéky jen tak nezlevní

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Hypotéky jen tak nezlevní
#Trendy#Ekonomika

Zlevnění hypoték bývá označováno za jeden z klíčových momentů pro oživení hypotéčního a posléze také nemovitostního trhu v České republice. Aktuálně se hypotéky dávají za necelých šest procent a výrazný pokles nelze podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře očekávat nijak rychle. Česká bankovní asociace pak upozorňuje, že trh s novými hypotékami nadále téměř stojí.


Začněme čerstvými daty o hypotéčních úvěrech, které ve své pravidelně zveřejňované statistice představuje Česká bankovní asociace.

„Banky a stavební spořitelny poskytly v červenci hypoteční úvěry za 11,4 miliardy korun. Meziměsíčně tak objem poskytnutých hypoték poklesl o 18 %. Červenec obvykle bývá z pohledu aktivity na hypotečním trhu vzhledem k prázdninovým měsícům slabší a oproti červnu tradičně klesá,“ stojí v komentáři k aktuálním datům.

Není se čemu divit, že množství půjčených peněz není nikterak vysoké. Průměrná sazba podle Hypomonitoru České bankovní asociace klesla na úroveň 5,8 %. Připomeňme, že do roku 2021 byla na úrovni kolem dvou procent. Pak ale Česká národní banka začala zvyšovat úrokové sazby a začaly růst i hypotéky, které se vyšplhaly až na trojnásobek, tedy nad úroveň šesti procent.


V hlavní roli ČNB

V důsledku toho zamrznul trh s novými úvěry na bydlení a do velké míry také trh s nemovitostmi, kde začaly i velmi mírně klesat ceny.

Celý trh tak čeká, až se Česká národní banka rozhodne začít sazby snižovat. Kdy to lze očekávat? Podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře to nebude nijak brzy.

„ČNB opakovaně naznačuje, že neplánuje brzy a rychle snižovat úrokové sazby a unáhlit se v tomto kroku. Trh sice zaceňuje, že ČNB začne snižovat úrokové sazby již letos (listopad, prosinec), ale my očekáváme, že letos sazby zůstanou beze změny na 7,00 % a ČNB začne snižovat sazby až příští rok, tj. v únoru a možná dokonce až v březnu,“ vysvětluje Petr Sklenář. A že nepůjde o nijak radikální pokles dokresluje tím, že podle jeho odhadu bude sazba ČNB na konci roku 2024 stále kolem 5,0 procent.


Kdy zlevní hypotéky?

To by znamenalo, že vyšší sazby tu budou delší dobu, než se původně očekávalo, a také pokles bude daleko méně razantní, než si část trhu představovala.

„Trh vyhlíží snižování úrokových sazeb, a tak první a opatrné snižování sazeb u hypoték nastává již nyní. Na přelomu roku sazby u nových hypoték byly těsně nad 6 %, nyní v červenci jsou těsně pod 6 %. Podle nás je to trochu předčasné. Celkově výrazný pokles sazeb u hypoték v horizontu roku nečekáme, protože předpokládáme, že ČNB bude sazby snižovat pozvolna a až v příštím roce,“ dodává hlavní ekonom J&T Banky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.