Číslo týdne: odhad amerického HDP za čtvrtý kvartál

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  


#Ekonomika

Tento týden bude postrádat rozhodování centrálních bank či významné politické události. Finanční trhy tak budou nadále sledovat jakékoli indikace pro možný vývoj úrokových sazeb v letošním roce. Důležitým číslem týdne proto bude první odhad amerického HDP za čtvrtý kvartál loňského roku. Rovněž se naplno rozjede – především v druhé polovině týdne – výsledková sezóna společností.


„Ještě více než samotné výsledky za čtvrtý kvartál mohou být důležité výhledy firem pro letošní rok, které by měly být z hlediska zisků pod tlakem kvůli slabému makroprostředí v USA i Evropě,“ říká analytik J&T Banky Pavel Ryska. V příštím týdnu budou v USA reportovat výsledky např. Microsoft, Intel, IBM, Visa, Mastercard či Johnson&Johnson. Na evropské straně oceánu to pak budou SAP či Louis Vuitton Moet Hennessy.

„Podotýkáme, že výsledková sezóna zatím vyznívala spíše smíšeně. Celkově jsme názoru, že investoři budou nadále citliví na jakýkoli náznak možného jestřábího Fedu, např. americké HDP za čtvrtý kvartál 2022, i na potenciálně nepříznivé výhledy firem, kde vidíme zvýšené riziko. Proto máme nadále opatrný výhled i na tento týden,“ dodává Pavel Ryska.

Makroekonomický výhled 

Z pohledu makročísel budou investoři v úterý sledovat německý index podnikatelské důvěry IFO za leden (oček. zlepšení z 88,6 na 90,3 bodu) a rovněž lednový index nákupních manažerů PMI v Německu (oček. 49,7 bodu po 49,0 bodu). Stejně tak bude v úterý zveřejněn lednový index PMI za eurozónu (oček. 49,8 po 49,3 bodu).

Ve čtvrtek bude zveřejněn již zmíněný první odhad růstu amerického HDP za čtvrtý kvartál 2022 (oček. +2,6 % r/r po 3,2 % ve 3Q) a rovněž objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za prosinec (oček. 2,9 % m/m po −2,1 %). V pátek pak budou analytici sledovat v USA osobní výdaje za prosinec (oček. −0,1 % m/m po +0,1 %) a důležitý deflátor osobní spotřeby (oček. +4,4 % r/r po 4,7 % r/r), který sleduje Fed coby měřítko inflace.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.