J&T Banka: Avast: Odložení fúze kvůli námitkám britského regulačního úřadu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Avast: Odložení fúze kvůli námitkám britského regulačního úřadu   Odložení fúze na druhou polovinu roku Britský antimonopolní úřad Competition and Markets Authority (CMA) dnes uvedl, že fúze mezi Avastem a NortonLifeLock může být nevýhodná pro spotřebitele, a dal oběma společnostem 5 pracovních dní na předložení návrhu nebo argumentů k vyřešení námitek. Pokud společnosti nepředloží adekvátní návrhy, CMA přejde k hlubšímu přezkoumání fúze („Phase 2 Review“), které zabere více času. Po tomto oznámení uvedl NortonLifeLock, že stanovisko britského regulátora považuje za překvapivé a že navržená fúze je férová vůči spotřebitelům. NortonLifeLock nyní neplánuje předkládat nové návrhy regulátorovi CMA, a proto očekává, že úřad přistoupí k hlubšímu přezkoumání, což fúzi významně zbrzdí. NortonLifeLock tak nově očekává dokončení fúze mezi polovinou a koncem letošního roku namísto plánovaného termínu 4. 4. 2022. Nově proto předpokládáme, že akcie Avastu nebudou staženy z burzy 4. 4., jak bylo plánováno, ale budou se obchodovat až do stanovení nového data dokončení fúze.   Kompenzace akcionářům Avastu se nemění, může přibýt mezitímní dividenda Loňská dohoda o fúzi počítá s tím, že kompenzace se nijak nemění v závislost na datu dokončení fúze. Jako nejzazší datum dohoda stanovuje 31. 12. 2022, nicméně pokud obě firmy budou souhlasit, fúze se může dokončit i později. Pokud fúze nebude dokončena do 11. 8., Avast vyplatí akcionářům další mezitímní dividendu ve výši 0,048 USD (1,08 Kč) na akcii, což vůči současné tržní ceně znamená hrubý dividendový výnos 0,6 %.   Očekáváme zvýšený diskont na trhu až do získání souhlasu ve Velké Británii Akcie Avastu reagovaly na dnešní zprávu prudkým propadem o 13 % na 563 pencí na burze v Londýně a zhruba o 11 % na 169,70 Kč v Praze. Výše kompenzace akcionářům Avastu ze strany NortonLifeLock v základní, hotovostní variantě nyní činí 641 pencí či 190,40 Kč na akcii. Současný diskont tržní ceny vůči této kompenzaci je tak cca 11 %. Tento diskont podle nás odráží (1) výrazný odklad dokončení fúze a tím vyšší požadovaný výnos investorů, kteří budou akcie Avastu držet až do dokončení fúze, (2) očekávání rostoucích nákladů na financování akciových pozic vzhledem ke zvyšování úrokových sazeb a (3) nejistotu možných dodatečných požadavků britského regulátora (např. prodej aktiv ve Velké Británii), které mohou fúzi dále zdržet, přestože tyto jsou zatím málo pravděpodobné. Nicméně, vzhledem k tomu, že fúze získala souhlas regulátorů všude kromě Velké Británie, nepředpokládáme, že by nebyla dokončena. Očekáváme proto, že se akcie Avastu budou obchodovat s výrazným diskontem ke kompenzaci od Nortonu až do získání souhlasu britského regulátora. Dle vyjádření NortonLifeLock tento proces nyní může do druhé poloviny roku, ale jeho přesné trvání je obtížné odhadnout.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.