Pomalá výstavba bytů drží jejich ceny a zvyšuje atraktivitu investice

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Pomalá výstavba bytů drží jejich ceny a zvyšuje atraktivitu investice

V uplynulých letech ceny bytů prudce rostly. Za jejich nárůstem je možné vidět hned několik příčin. Tou hlavní je však, podle developerů samotných, zdlouhavý povolovací proces, který vede k nízké nabídce bytů v nových projektech. To vše zároveň nahrává jejich zhodnocení i do budoucna, zejména pak ve velkých městech. V loňském roce se jen v Praze prodalo zhruba pět tisíc nových bytů. Poptávka na trhu je přitom výrazně vyšší. Předběžná data Českého statistického úřadu naznačují, že růst cen bytů se proto nezastavil ani v závěru loňského roku.


„Tento vývoj může být na první pohled překvapivý vzhledem k otřesům, které způsobila pandemie Covid-19 a restrikce proti ní. Avšak klíčovým faktorem pro poptávku je podle nás nadále dostupné a levné financování,“ uvádí Pavel Ryska, analytik J&T Banky a dodává: „Jednou částí poptávajících jsou realitní fondy a velcí investoři, kteří neztratili přístup k levnému financování. Naopak, pokles úrokových měr jim mnohdy financování ještě zlevnil. Druhou skupinou zájemců o byty jsou jednotlivci a rodiny, které financují nákup bytů hypotékou. České banky přitom v loňském roce pravděpodobně poskytly rekordní objem hypoték v historii (výrazně přes 200 mld. Kč). Pomohl tomu pokles úrokových měr na hypotéky pod 2 %, uvolnění limitů ČNB i snížení maximální výše úroků z hypotéky, jež se dá od nového roku odečíst ze základu daně z příjmu. Přestože tento poslední faktor růstu nyní pravděpodobně vyprchá, jsme názoru, že levné a dostupné financování nákupu nemovitostí bude pokračovat. To v kombinaci s utaženou nabídkou na pražském trhu zřejmě udrží ceny bytů na vysokých úrovních.“

Developeři samotní si fakt narůstající poptávky po bytech velmi dobře uvědomují. Nicméně investice do nemovitostí neznamená pouze nákup bytu jako takového. V současné chvíli vstupuje na trh nabídka dluhopisů developerské skupiny TRIGEMA, která na trhu působí od roku 1994. Z původně stavební firmy se za léta vytvořila velká developerská skupina, která se zaměřuje nejen na development nových bytů a v omezené míře i komerčních projektů, ale zahrnuje také vlastní stavební společnost, služby správy nemovitostí včetně facility managementu a také okrajově služby z oblasti cestovního ruchu. V současné chvíli do skupiny Trigema patří na 50 společností. Konsolidovaný obrat skupiny za rok 2019 pak činil 800 milionů korun.

Čtyřleté seniorní  dluhopisy společnosti Trigema Real Estate Finance, a.s., zajištěné finanční zárukou,  nesou ročně vyplácený kupón ve výši 5,10 % p.a.. Celkový objem emise činí 250 milionů korun s možností navýšení na půl miliardy. Nominální hodnota jednoho dluhopisu je 50 tisíc korun. Datum emise je stanoveno na 27. ledna 2021.

Podrobné informace o emisi dluhopisů naleznete zde.  


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.