ECB zvýšila sazby o 75 bazických bodů a naznačila další zvyšování sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



ECB podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 75 bazických bodů, hlavní sazba se posunula na 1,25 % a depozitní sazba na 0,75 %. Jde o nejvyšší zvýšení sazeb ECB v historii, úrokové sazby jsou svou úrovní nejvyšší za poslední dekádu (hlavní sazba je nejvyšší od listopadu 2011). Celkové vyznění zasedání bylo víc jestřábí, než se čekalo. Na tiskové konferenci prezidentka ECB Lagardeová naznačila, že několik následujících zasedání, vysloveně zmínila dvě až pět, bude ECB zvyšovat úrokové sazby. Lagardeová ovšem odmítla specifikovat, jak razantní bude toto zvyšování sazeb a podle Lagardeové se bude rozhodovat zasedání od zasedání. Lagardeová se odvolávala na výrazně zvýšený inflační výhled. ECB v nové projekci letos čeká průměrnou inflaci 8,1 % (dosud 6,8 %) a příští rok 5,5 % (dosud 3,5 %). ECB zatím neplánuje snižovat bilanci, u programu PEPP plánuje plné reinvestice alespoň do konce roku 2024 a současně si nechala volnost v provádění reinvestic, aby mohla nepřímo podporovat dluhopisové trhy ve Středomoří.

Trhy nyní zaceňují, že ECB na příštím zasedání (27. října) zvýší sazby o 50 bodů a na jaře příštího roku k úrovni alespoň 2,25 %. Peněžní a dluhopisové trhy reagovaly nárůstem sazeb. Výnos 2letého dluhopisu Německa se zvýšil o 25 bodů na 11leté maximum 1,33 %. Euro kromě krátkodobých výkyvů výrazně nereagovalo a k dolaru se obchodovalo poblíž 1,00 USD/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.