Týdenní souhrn dění na finančních trzích

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



Dění na světovém trhu

V uplynulém týdnu již finanční trhy příliš nereagovaly na pokračující konflikt mezi Izraelem a Palestinou, nicméně zvýšená nervozita na trzích v této souvislosti bude nadále přetrvávat. Výnosy amerických desetiletých dluhopisů se v průběhu týdne krátce dostaly přes 5 % a setrvávají jen těsně pod touto psychologickou hranicí (4,9 %). V zámoří se naplno rozeběhla výsledková sezóna, kdy se po bankách přidaly velké společnosti napříč všemi sektory, postupně se pak přidávají také společnosti v Evropě. Celkové vyznění je prozatím smíšené, společnosti jako Microsoft či Netflix překvapily pozitivně, na druhou stranu například Alphabet, Meta či Amazon investory spíše zklamaly. V Evropě stojí za zmínku snižování výhledů a pokračující pokles akcií automobilek (Volkswagen a Mercedes), naopak výsledky bank v čele s UniCredit a Deutsche Bank byly solidní.

Evropská centrální banka na svém zasedání ponechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 4,5 %. V prohlášení pak ECB zmínila postupné snižování inflace k 2% cíli, což by mohlo naznačovat, že by cyklus zvyšování sazeb mohl již být u konce.

Celkově akciové trhy v USA směřovaly již druhý týden níže, index S&P 500 poklesl o 2 %, v Evropě pak byly ztráty nižší, když Stoxx Europe 600 ztratil „jen“ 1 %. Pražská burza, měřeno indexem PX, pak šla proti tomuto negativnímu sentimentu a připsala si 0,7 % t/t na 1 351 bodů.

 

Společnosti na BCPP

Výsledková sezóna se rozeběhla i na pražské burze. Ve čtvrtek oznámila čísla za 3Q Moneta. Čistý zisk ve výši 1 494 mil. Kč (+19 % r/r) překonal očekávání trhu zásluhou jak vyšších výnosů, tak nižších provozních a rizikových nákladů. Management zároveň zvýšil celoroční výhled zisku pro tento rok, kde očekává minimálně 5 mld. Kč (doposud více jak 4,7 mld.). Akcie banky reagovaly na prezentované informace pozitivně a v mezitýdenním srovnání si připsaly 3,2 % na 87,9 Kč, což byla nejlepší výkonnost v rámci pražské burzy.

Naopak poraženým uplynulého týdne byla společnost Pilulka Lékárny, která odepsala 22 % r/r na 270 Kč. Akcie od zveřejnění čísel za první polovinu roku (9. října) odepsaly již téměř 30 % a společnosti se zatím nedaří přesvědčit investory o možném obratu dosavadních negativních trendů.

Od pondělí 23. října se na volném trhu (Free Market) pražské burzy nově obchoduje s akciemi české společnosti Eurowag, která je primárně obchodována v Londýně. Likvidita byla v Praze během prvního týdne relativně slabá. Společnost zároveň v úterý zveřejnila vybrané provozní výsledky za 9 měsíců roku. Tržby vzrostly o 35,5 % r/r na 183,7 mil. EUR. Management zároveň potvrdil výhled, který počítá se zpomalením růstu tržeb na zhruba 14 – 16 % r/r v nejbližším období.

Podle hlášení regulátorovi získala společnost Colt CZ podíl ve veřejně obchodovaném americkém zbrojaři Vista Outdoor. Colt CZ koupil 1,373 mil. akcií firmy, což odpovídá 2,4% podílu na akciovém kapitálu. Vista Outdoor je výrobcem munice do ručních zbraní a také celé řady doplňků k lovecké a sportovní střelbě. Akcie společnosti na oznámení reagovaly pozitivně a po negativním začátku týdne ztráty odmazaly a uzavřely v mezitýdenním srovnání beze změny (559 Kč).

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude v Praze pokračovat výsledková sezóna za 3Q v podání zbývajících dvou obchodovaných bank. V pondělí představí svá čísla Erste Group. Očekáváme opět velmi silné čtvrtletí s čistým ziskem na úrovni 790 mil. EUR (+55 % r/r), když hlavním tahounem meziročního růstu zisku by měly být především vyšší úrokové výnosy, nízká tvorba opravných položek a jednorázové negativní dopady z přecenění některých aktiv ve 3Q 2022. V pátek naváže Komerční banka, u které očekáváme meziroční pokles zisku o 11 % na 4,1 mld. Kč, který je dán propadem čistých úrokových výnosů a růstem provozních nákladů. 

Ve čtvrtek se bude konat zasedání bankovní rady ČNB, kde by podle zápisu z posledního zasedání a dosavadních komentářů centrálních bankéřů mohlo dojít po dlouhé době k snížení základní úrokové sazby o 25 b.b. na 6,75 %.

Hlavní událostí nadcházejícího týdne bude středeční (1.11.) zasedání americké centrální banky Fed. Trh změnu úrokových sazeb nečeká (5,25 - 5,50 %), nicméně dosavadní silné výsledky z trhu práce a poslední inflační data dávají argumenty pro diskuzi o dalším zvýšení sazeb Fedu.

Investoři budou nadále také sledovat výsledkovou sezónu kde se k firmám v USA již naplno přidají i ty evropské. Svá čísla zveřejní například Pfizer, Qualcomm, Apple, Shell, BP a mnoho dalších.

Makroekonomický kalendář bude příští týden poměrně plný. Pozornost se bude upínat především k páteční změně zaměstnanosti v USA za říjen (oček. +180 tis. po 336 tis.) a růstu mezd (oček. +4,0 % r/r po +4,2 %). Z dalších makrodat zmiňme Indexy nákupních manažerů v průmyslu napříč regiony. Ve středu v Číně (oček. 50,2 bodů) a USA (oček. 49,1 bodů), ve čtvrtek pak v eurozóně (oček. 43 bodů). Ve čtvrtek budou dále v USA zveřejněny průmyslové zakázky za září (oček. +1,7 %).

Celkově zůstáváme opatrní a očekáváme přetrvávající zvýšenou volatilitu na trzích v závislosti na reportovaných výsledcích firem a na dalším vývoji konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.