Výsledková sezóna asi nezviklá nákupní apetit investorů

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude o poznání klidnější než ten uplynulý, a tak se investoři budou moci soustředit na hlubší analýzu posledních rozhodování centrálních bank a makroekonomických dat. Vedle toho bude pokračovat druhá polovina výsledkové sezóny. Ta však již většinu velkých jmen má za sebou, a tak budou zveřejněná čísla jen pomyslně dotvářet celkový obrázek.


„Prozatímní vyznění, které neobsahuje výrazně rizikové scénáře, tak pravděpodobně nebude mít sílu zviklat současný nákupní apetit investorů,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Čísla zveřejní Komerční banka

Ve středu zveřejní svá čísla za 4. kvartál 2022 Komerční banka. „Na úrovni čistého zisku očekáváme meziroční růst o 9 % na 4,6 mld. Kč, který je daný rychlejším růstem provozních výnosů oproti nákladům,“ konstatuje Milan Vaníček. Pozornost investorů se bude upínat především k návrhu dividendy za minulý rok a dalším případným informacím směrem k letošnímu roku a dopadu daně z mimořádných zisků. „Při 65% výplatním poměru nám vychází dividenda ve výši 60 Kč na akcii a 8,1% hrubý dividendový výnos. Celkově očekáváme, že by výsledky mohly být pro cenu akcie podporou,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na páteční data ze spotřebitelského sentimentu měřeného univerzitou v Michiganu na únor (oček. 65,0 po 64,9 bodu m/m). V Německu se soustředí na pondělní podnikové objednávky za prosinec (oček. 2,0 po −5,3 % m/m), úterní průmyslovou produkci za prosinec (oček. −0,8 po +0,2 % m/m) a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. 8,9 po 8,6 % r/r). V Číně se zaměří na páteční spotřebitelskou inflaci za leden (oček. 2,2 po 1,8 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.