Vzpruhu pro akcie může dodat výsledková sezóna

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden se budou investoři opětovně zabývat vývojem dlouhodobých výnosů a zahájením výsledkové sezóny za třetí kvartál v USA. Pohyby na dluhopisovém trhu, resp. změny v úrovni dlouhodobých výnosů především USA, dělají v posledních týdnech investorům stále větší vrásky. Poslední makroekonomická data navíc navyšují sázky na další zvýšení sazeb Fedem ještě v tomto roce.



„Jistou vzpruhou pro akciové indexy může být výsledková sezóna za třetí kvartál, která bude v příštím týdnu zahájena mimo jiné čtvrteční Deltou Air Lines či pátečními bankami jako JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo či BlackRock,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Celkově se pro výsledky za třetí kvartál v rámci indexu S&P 500 očekává pokles čistého zisku na akcii o 0,1 % r/r, což by bylo vnímáno jako relativně solidní vyznění. „V případě pozitivního překvapení by se pak mohl meziroční vývoj čistého zisku překlopit dokonce do kladných hodnot, což bychom vnímali jako pozitivní impulz pro akciové indexy, který by mohl tlumit nepříznivé vyznění růstu dlouhodobých tržních výnosů. Celkově jsme pro příští týden neutrální,“ uvádí Milan Vaníček.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, kde se očekává potvrzení jestřábího vyznění, které Powell dodržuje, čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za září (oček. 3,6 po 3,7 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na říjen (oček. 67,5 po 68,1 bodu m/m).

V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou produkci za srpen (oček. −0,1 po −0,8 % m/m). V Číně se zaměří na páteční spotřebitelskou inflaci CPI za září (oček. 0,2 po 0,1 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.