Seidler a Sklenář: Inflace zpomaluje. Je čas na opatrný optimismus

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Seidler a Sklenář: Inflace zpomaluje. Je čas na opatrný optimismus
#Trendy#Ekonomika

Zejména v druhé polovině letošního roku by měla inflace klesnout na jednociferné údaje, protože se začnou naplno projevovat protiinflační faktory. I díky tomu tak reálné mzdy českých domácností v roce 2023 sice stejně jako loni poklesnou, půjde však o výrazně nižší propad než vloni, shodli se hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler a hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář v online diskuzi J&T Banka Talks věnované makroekonomickému vývoji.

Inflaci budou dále snižovat dvě sady faktorů – statistické a ekonomické, prohlásil Petr Sklenář. „Statistické budou dané tím, že se ceny budou porovnávat s již výrazně zvýšenými loňskými cenami. Loni totiž z různých důvodů skokově narostly ceny řady komodit včetně energií. Meziroční růst se tak sníží. Zároveň předchozí nákladové šoky odeznívají, ceny komodit tak skutečně klesají. Projeví se i silná koruna,“ myslí si Petr Sklenář. Podle něj se pak na inflaci pozitivně projeví také ekonomické příčiny, jako jsou nižší reálné příjmy domácností či zpomalení oběhu peněz v ekonomice. „Ostatně ukázalo se to již na realitním trhu, který výrazně ochladl poté, co se propadl trh s hypotékami,“ dodal Sklenář.

Zpomalení inflace tak je podle ekonomů jistotou. Otázkou však zůstává, kam až inflace poklesne.

Podle Jakuba Seidlera v tom panuje řada nejistot. „Odeznívání proinflačních tlaků je pomalejší, než se čekalo a než se nyní zdá. I v naší prognóze tak inflace za letošní rok bude stále nad 10 procenty. Příští rok by inflace měla podle prognózy být 3 procenta, ale je spousta nejistot, které to mohou ovlivnit, i proto některé scénáře počítají s vyšší inflací. I proto nelze vyloučit, že zvýšená inflace dlouhodobější,“ dodal hlavní ekonom České bankovní asociace.

Propad ekonomiky nepřinese nezaměstnanost

Aktuální situace, zejména růst inflace a z ní plynoucí zpomalení útrat domácností, se negativně podepisuje na růstu české ekonomiky. Ta se ve třetím a čtvrtém čtvrtletí loňského roku propadla (o 0,3 a o 0,4 procenta), čímž česká ekonomika formálně vstoupila do recese.

A podle ekonomů, kteří vystoupili v online diskuzi J&T Banka Talks o makroekonomickém vývoji, bude tato recese pokračovat přinejmenším v prvním, ale nejspíš i ve druhém kvartálu roku 2023. A celý rok pak přinese v nejlepším případě stagnaci.

„Dolů ekonomiku potáhne zejména snížená spotřeba domácností, kterým kvůli inflaci klesá životní úroveň. Pozitiv mnoho není, ale patřit by k nim měl růst exportu, který by měl být vyšší než růst dovozu,“ upřesnil Jakub Seidler z ČBA.

Petr Sklenář pak připomněl, že zatímco domácí faktory budou ekonomiku spíš srážet, naopak externí vlivy by mohly českému hospodářství pomoct. Projevit by se přitom mohlo zejména oživení evropské ekonomiky, pokud se jí podaří vyhnout nejčernějším scénářům.

Oba ekonomové se zároveň shodli na tom, že se recese nepromění v hlubší krizi, během níž rapidně roste nezaměstnanost. Ta sice z aktuálních hodnot pod 4 procenta téměř jistě vzroste nad tuto hranici, ale masivní propouštění v tuto chvíli nehrozí.

„Předchozí krize, ať už ta po roce 2008 nebo i ta covidová, ukázaly, že tuzemské firmy i zaměstnanci v podobných situacích raději volí cestu zmrazení mezd, ale uchování pracovních míst,“ prohlásil Petr Sklenář.

A tuzemská nátura se podle Jakuba Seidlera projevuje i při aktuálních vyjednáváních o růstu mezd. Češi si mnohdy neumějí říct o razantní nárůst mezd, díky čemuž se nejspíš vyhneme takzvané mzdově-inflační spirále.

Co také padlo v online diskuzi J&T Banka Talks o makroekonomickém vývoji

Poslechněte si kompletní podcast, najdete jej na všech populárních podcastových platformách (Spotify, Apple podcasts, Google podcasts). Mimo jiné se dozvíte důležité informace o následujících tématech.

O úrokových sazbách ČNB

Jakub Seidler z České bankovní asociace: „Čekáme, že na konci roku bude hlavní sazba ČNB 6 % ale poslední vývoj naznačuje, že může zůstat i sedm procent.“

O kurzu koruny

Petr Sklenář z J&T Banky: „Koruna je na mnohaletých maximech vůči euru, myslím, že může klidně dojít k nějakým technickým korekcím až někam k 24 korunám za euro, což by ale stále bylo v rostoucím trendu. Během druhého kvartálu, kdy dochází k odlivu dividend, může dojít k mírnému oslabení, ale v druhé polovině roku by se koruna měla vrátit k rostoucímu trendu někam ke 23,50 CZK/EUR. Meziročně by tak posílila. Je důležité připomenout, že to posilování koruny je jen vůči euru. Například vůči švýcarskému franku je ve srovnání s uplynulými deseti lety na průměru.“

O cenách nemovitostí

Jakub Seidler z České bankovní asociace: „Propady realizovaných cen u starších nemovitostí mimo Prahu jsme již zaznamenali i o deset procent. V Praze jsme takové propady nezaznamenali. Vidíme poklesy nabídkových cen, ale ještě se to neukazuje u těch cen realizovaných v katastru, protože to má pár měsíců zpoždění. Domnívám se, že trh zamrzne. Čeká se ale, co přinese vstup institucionálních investorů, o kterých se nyní spekuluje. Definitivní obrat přinese až růst reálných mezd.“


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.