ČNB: Prezident Zeman jmenoval Aleše Michla novým guvernérem

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve středu prezident Miloš Zeman oficiálně jmenoval novým guvernérem České národní banky (ČNB) Aleše Michla, který byl od prosince 2018 členem bankovní rady. Aleš Michl se funkce guvernéra na období 6 let ujme 1. července, kdy skončí mandát dosavadního guvernéra Rusnoka, který už nemůže pokračovat. Aleš Michl naznačil, že počítá s dalším růstem sazeb (v červnu), ale od léta bude prosazovat již stagnaci úrokových sazeb. Úrokové sazby budou podle Michla již na takové výši, že budou preventivně působit proti poptávkovým inflačním tlakům. Většina inflace je, podle Michla, nákladová a nedá se zkrotit zvyšováním úrokových sazeb. Podle Michla by se inflace měla během 2 let postupně vrátit k úrovni 2 procent.

Prezident Zeman bude do konce června jmenovat další 3 ze 7 členů bankovní rady, když může mandát prodloužit 2 dosavadním členům (viceguvernér Tomáš Nidetzký a Vojtěch Benda). Nejen volba nového guvernéra, ale i celkové personální změny v bankovní radě mohou ovlivnit další směřování měnové politiky ČNB. Očekáváme, že na dalším zasedání (22. června) bankovní rada, naposledy v dosavadním složení, zvýší sazby znova o 75 bazických bodů na 6,50 % (nyní 2T repo 5,75 %) a následně sazby na těchto úrovních zůstanou již delší dobu beze změny. Finanční trh korigovaly svoje očekávání na další zvyšování sazeb. Sazba 2letého úrokového swapu ve středu klesla o 25 bodů na 6,15 %. Koruna k euru oslabila asi o 1 % d/d na 2měsíční minimum 25,3 CZK/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.