Pět investičních rad od Tomáše Martince

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Pět investičních rad od Tomáše Martince

Kdo od burzy očekává především pořádnou dávku vzrušení a budoucích zisků, měl by pozorně číst následující sdělení. Důležité rady pro investování poskytl předseda představenstva a generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.


Ze zkušeností vím, že investování je pravidelně se opakující proces zvažování alternativ, což je místy nezáživné a nudné, ale vyžaduje to též chladný kalkul pokerového hráče. Kdo se s tím nehodlá smířit, měl by své peníze raději nechat za pár procent ročně na bankovním kontě a mít tak jistotu prodělku. Investování není vhodné ani pro ty, kdo si lžou do vlastní kapsy, a už vůbec ne pro lidi, kteří zaměňují burzu s kasinem.

1. Řiďte své auto sami

Když dojde na investici vlastních úspor, jinými slovy volného kapitálu, lidé mají křeče v žaludku a následuje pocit, že všechna rozhodnutí za ně udělá poradce, bankéř, kamarád, protože na rozdíl od nich „oni“ tomu rozumějí. Ale bez práce nejsou koláče ani tady. Když si koupíte auto, jezdíte s ním sice do servisu, přesto sami doléváte benzin a každý škrábaneček hned opečujete. Někdo stráví pulírováním klidně celé nedělní odpoledne. Pečujete o své portfolio stejně? Nebo váš volný kapitál, výsledek dlouholeté práce a snažení, zůstává ležet na běžném, případně spořicím účtu? Nebo se bavíte různými loteriemi a sázkami? Víra v rychlá zhodnocení, geniální makléře či v zaručené výnosy je lichá.

Základní investice investora, jak správně tušíte, je do vzdělání. A je to nikdy nekončící studium. Při správě svého portfolia jste i vy investory a se svým bankéřem máte tvořit tým, v němž nejde přehodit odpovědnost pouze jedním směrem – na bankéře. Spolu byste měli diskutovat o vhodnosti navrhovaných řešení a neskončit, dokud tomu neporozumíte i vy.

Jednoduše řečeno – všechnu tu dělnickou a nikdy neutuchající dřinu s investicemi spojenou nemůže rychle vyřešit zázračné aktivum, zázračný tip či správce. Vezměte do rukou knihy, poslouchejte podcasty nebo se raďte s dr. Googlem a následně o tom diskutujte s bankéři. Nic jiného a mimořádného se v investiční metodice nedá vymyslet. Sem patří klasické riziko versus výnos. Uvěřit tomu je počátkem investorského epilogu. Strategická alokace, tedy správné rozložení aktiv, je tím pravým klíčem k zisku – statistiky to ostatně ukazují s pravděpodobností blížící se jistotě.

2. Pojmenujte svou roli

Pokud se chystáte nechat své peníze pracovat na finančních trzích, nejdříve si naprosto jasně pojmenujte roli, kterou chcete hrát. Každá role se totiž na finančních trzích chová zcela jinak. Ve skutečném dlouhodobém a pravidelném „investování“ nemluvíme ani o spekulaci, či dokonce o gamblingu. Jde o víru. Víru v to, že současný kapitalistický svět bude i nadále fungovat zhruba tak, jak už dnes může všímavý a soudný pozorovatel vyčíst z historických statistik. Stále jako společnost rosteme, objevujeme a tvoříme. Roste globální hospodářství a zisky firem. Děje se to v cyklech, někdy rychleji a někdy pomaleji. Finanční trh je jen odrazem společenské psýché, někdy manické a někdy zlehka depresivní. Ale schopnost adaptace dlouhodobě převládá a správná strategická alokace vynese 7 až 8 % ročně.

Spekulace je něco úplně jiného. Je to intelektuálně extrémně náročný proces předpokládající šestý a sedmý smysl spekulanta na to, že se část ekonomiky v budoucnu nějak zásadně změní, vynese nečekané karty. Svým uvažováním je spekulant o úroveň hlouběji než „investor“ a kouzlem může být, že vdechne svým kapitálem život věcem, které jsou v danou chvíli v reálu nepředstavitelné. Na druhou stranu však podstatně více riskuje, když se zmýlí. Nejde odhadnout jen co, ale také kdy a jak…

A gambler? Ty znáte zřejmě z černé kroniky. Jejich revírem je mizivá šance na „výhru“, ovšem o to větší vzrušení do takových „sázek“ naskakovat. Slavní gambleři neexistují, jsou nakonec většinou chudí a dožívají v zapomnění se svými vzpomínkami na vzrušující časy.

3. Poznejte svůj strach

Strach je jako každý živel: je dobrý sluha a zlý pán. Zkuste nahlédnout na to, čeho a proč se bojíte. Nebojte se představit si, co nejhoršího se může stát a co to s vámi dělá… Strach z reakce okolí, když něco nevyjde? Strach z dočasného propadu do „ztráty“? Strach, že se v tom utopíte a možná to nikdy nepochopíte? Strach, že něco nezvládnete dostudovat? Strach, že nebudete mít čas se tomu věnovat? A nakonec to jen vytěsníte a sázíte na to, že to nějak dopadne?

Takže takzvaně malujte čerta na zeď, a když přijde, tolik vás nepřekvapí. A jak to udělat, aby nás strach nepřerostl? Stačí se zastavit a uvědomit si některé z axiomů trhu. Například že akciové trhy jsou historicky tři ze čtyř roků v plusu a jenom jeden rok v minusu. Anebo že přinejmenším na indexu S&P 500 neuběhly nikdy dvě dekády tak, aby byl investor ve ztrátě. Statistiky mluví jasně, a pokud se investor nenechá zlákat ke krátkodobým tržním tanečkům, prostě a jednoduše vydělá.

Obdobně je to ale i se sladkými a krátkodobými svody úspěchu. Když uvažujete stylem: tady mám teď zisk, to musím vzít, ale možná přijdu v dlouhodobém horizontu o další zásadní výnos. Tady jenom trochu zkusím zaspekulovat, jede to, zdvojnásobím pozici, trefím vrchol a pak se to stane dlouhodobou pozicí, kterou už nikdy neprodám. To se jednou vrátí! A tohle se mi líbí, tak si to rychle koupím, ale najednou se to nejeví dobře, tak to radši rychle prodám a až po prodeji vidím, že ono to dobré je, tak do toho jdu zpátky, ale zaplatím násobně na poplatcích.

Takže doporučuji následující. Trpělivě a střídmě převezměte odpovědnost za své peníze a pracujte s rozumným časovým horizontem, rozdělujte mezi různá aktiva, pravidelně doplňujte investice. Odysseus na svých cestách ostatně dobře věděl, proč se raději předem přivázat ke své lodi než se nechat zlákat libým zpěvem Sirén. Možností je nastavit si trvalý příkaz a investovat bez ohledu na fázi trhu. Nebo si dát do kalendáře pravidelnou schůzku se svým bankéřem. I to může být něco, co dokáže oddělit investiční vítěze od poražených.

4. Dejte si pravidelně známku

Dokonalý investor má mít neustále po ruce detailní deník se zápisy, proč a s jakými předpoklady nějakou investici učinil a proč jinou investici neučinil, aby se mohl zpětně podívat, čemu se daří a čemu ne, a to i v těch odmítnutých alternativách. Pouze tak rozpozná, jestli určitá investice vydělala, protože jeho úsudek byl správný, anebo měl jednoduše štěstí. Paradoxem je, že i správná úvaha může vést ke ztrátové investici. A opačně, úplně hloupý úsudek může vydělat na něčem, o čem investor neměl tušení. Štěstěna může být pořádná potvora.

Jak to? Protože se změní podmínky ve světě, v ekonomice nebo v jednom sektoru hospodářství, které ovlivní jiný, či nově zvolený politik prosadí jinou politiku, centrální bankéř změní sazby, generál se rozhodne bojovat, portfolio manažer se rozvádí nebo zblázní nebo obojí, ředitel společnosti změní strategii.

Dobrou strategií je pravidelně se oznámkovat jako ve škole, jestli vaše rozhodnutí o alokaci kapitálu či investic anebo výběr správce, poradce, bankéře byly správné. Pokud to bylo čistě dílo štěstěny, můžete si lhát do kapsy, jak jste úspěšní, nebo si užijte profit, ale raději si dejte pětku a zkuste to znovu a lépe. Toto by se mělo stát pravidelným rituálem. Možná vás to navede k tomu lépe odhadnout, co bude fungovat i v budoucnosti.

Zkoumejte a zpochybňujte, respektive doptávejte se na všechno, co vám kdo nabízí a říká, porovnávejte a vyhodnocujte v kontextu své osobní situace a světa kolem vás. Mluvte o svých úspěších, ale i o neúspěších, analyzujte, ptejte se, proč něco fungovalo a proč něco ne. 

5. Začněte ihned

I ta nejdelší cesta začíná prvním krokem, praví staré čínské moudro. Máte už svoje portfolio? A mohl bych ho vidět? Aby investování přineslo kýžený výsledek, tedy třeba veselé stáří či začátek pro ještě nenarozené děti nebo cestu kolem světa k padesátce, je nutné udělat onen krok co nejdříve, a to za každého tržního „počasí“. Že jde o banální radu? Nikoli, existuje totiž tisíc a jeden domnělý důvod, proč nezačít investovat vůbec.

Hlavním z nich je, že trhy jsou jednoduše příliš rizikové a nejistot mnoho. Jsou. Není však horší přijít o kupní sílu peněz, ze kterých ukrajuje inflace každým rokem, měsícem i dnem? Einsteinovým výrokem o tom, že složené úročení je osmým divem světa, se pak nemusíte zaobírat. Když každoroční výnos automaticky investujete znovu a znovu, roste ta funkce s časem exponenciálně. Které riziko si vyberete?

Umění investovat není exaktní věda, neexistuje kuchařka ani jednoduchý vzoreček, podle kterého se pojede, ale je to tvořivý proces, náročná práce a může to být časem i zábava.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.