Pavel Ryska: Rok 2023 byl pro investory pozitivní. Růst akcií bude ohrožovat případná recese

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Pavel Ryska: Rok 2023 byl pro investory pozitivní. Růst akcií bude ohrožovat případná recese
#Trendy#Akcie#Komodity#Zlato

Rok 2023 byl pro investory mimořádně příznivý, a to navzdory problematické geopolitické situaci. Podpořila to lepšící se inflace a očekávání obratu v měnové politice hlavních centrálních bank, říká senior analytik J&T Banky Pavel Ryska. „V roce 2024 lze stále očekávat růst akcií, ale vidíme také důvody pro jejich nižší výkonnost. Zejména kvůli hrozící recesi v eurozóně i USA,“ dodává Ryska.



Byl rok 2023 z vašeho pohledu investičně pozitivnější než rok 2022?

Přinejmenším z pohledu akciových trhů pozitivnější skutečně byl. Například americké akcie měřené indexem S&P 500 s výkonem +24 % více než odmazaly předchozí ztrátu -19,4 % a od začátku roku soustavně rostly. Pražský index PX měl v roce 2023 zisk 16,5 % a také zaznamenal obrat oproti předchozímu poklesu o 17,8 %.


Proč se dařilo více ve světě?

Na světových trzích byla o poznání pozitivnější nálada než v roce 2022, což mohlo být dáno především dvěma faktory. Za prvé investoři začali vyhlížet ustávání vysoké inflace, což umožní centrálním bankám přestat zvyšovat úrokové sazby. Toto očekávání se investorům zřejmě vyplní. Šéf amerického Fedu Jerome Powell naznačil, že současná základní úroková sazba 5,5 % už zřejmě bude vrcholem v cyklu a některé banky čekají, že již v březnu 2024 dojde k prvnímu snížení sazeb. To je pro trh pozitivní výhled, neboť nižší sazby znamenají levnější přístup k financování pro firmy a investory a uvolněnější měnovou politiku, která umožní růst objemu peněz v systému.


A ten druhý důvod?

Druhým faktorem, který ještě před rokem málokdo očekával, byl nástup umělé inteligence. Spouštěčem bylo představení aplikace ChatGPT firmou Open AI, v níž vlastní podíl Microsoft. Na to posléze reagovaly s vlastními aplikacemi Meta, Google či Amazon. Investoři v umělé inteligenci viděli nejen „chytrý“ chat, ale potenciálně i nástroj na výrazné zvýšení produktivity ve firmách všeho druhu. Právě to byl důvod optimismu investorů.


Kdo byl hlavní vítěz této vlny?

Nejvíce z tématu umělé inteligence profitovala firma Nvidia, která jako jedna z mála dodává čipy schopné umělou inteligenci pohánět. Tato společnost si zatím připisuje největší zhodnocení z indexu S&P 500 se ziskem 231 % od začátku roku.

 

Věnujete se krom jiného tuzemskému nemovitostnímu trhu. Jaké jsou hlavní trendy a události, k nimž na něm došlo?

Zhruba v polovině roku 2022 jsme viděli obrat na domácím rezidenčním trhu. Ceny bytů začaly po dlouhém růstovém období poprvé klesat, když na poptávku dolehly drahé hypotéky a celkově slábnoucí makroekonomická situace. Pokles byl ale relativně mírný – např. ceny nových bytů v Praze jsou nyní jen necelých 7 % pod maximem z jara roku 2022 a statistika je podobná i pro starší byty v celé ČR. Rok 2023 byl naopak ve znamení stabilizace.


Co to znamená?

Skupina největších developerů v Praze uvedla, že během druhého a třetího kvartálu 2023 se významně oživily prodeje nových bytů v hlavním městě. Kvartální prodeje se vrátily nad 1000 bytů po šesti stech bytech v 1. čtvrtletí 2023. Zvýšený zájem, který podpořily oživující objemy hypoték, pak měl pozitivní dopad i na ceny, které od léta přestaly klesat. Korekce v cenách bytů v období 2022-23 tak zatím dosáhla jen jednociferného poklesu a v současnosti již zažíváme stabilizaci cen. Jde tak o mírnější vývoj než např. v Německu či na severu Evropy, kde došlo k podstatně většímu propadu cen a existenčním potížím velkých investorů do realit (např. obří Heimstaden ve Švédsku).

 

Jak se v roce 2023 podepsaly dvě války na investičních příležitostech?

Několik měsíců po invazi Ruska na Ukrajinu v roce 2022 se zdálo, že nárůst cen akcií evropských zbrojních firem je u konce a že byl možná dokonce přehnaný vzhledem k tomu, že se některé evropské vlády zdráhaly poskytnout na obranu nové finance, které těsně po invazi přislíbily. Toto zdání, které bylo na trhu patrné několik měsíců, se však nepotvrdilo. Evropské vlády naopak vzaly novou bezpečnostní hrozbu v Evropě vážně, začaly vypisovat tendry na nákupy zbraní a rychle navyšovat výdaje na obranu. Nejmarkantnější je nárůst u Polska a Německa. Druhá jmenovaná země dokonce kromě standardního obranného rozpočtu představila speciální fond o velikosti 100 miliard eur, jenž má za úkol zmodernizovat Bundeswehr a vybavit jej novými zbraněmi. Nárůst financí na zbrojení se začal projevovat na zakázkách evropských zbrojařů a jejich akcie se vydaly k novému růstu. Za rok 2023 činí nárůst indexu Stoxx Europe Aerospace & Defense 37 %, přičemž některé společnosti jako německý Rheinmetall registrovaly ještě větší růst (54 %).


Projevuje se to také u českých zbrojařských firem?

Přestože Česká republika nemá na burze akcie žádného výrobce velkých zbraňových systémů, ze zpráv je patrný výrazný rozvoj českého obranného průmyslu. Největší český zbrojař Czechoslovak Group (CSG) oznámil dvě velké akvizice výrobců munice, a to italské Fiocchi Munizioni a velkou část americké Vista Outdoor. Už jen první akvizice doplněná o organický růst tržeb by měly firmu posunout k 50 miliardám korun tržeb za rok 2023, což meziročně představuje cca +100 % nárůst. Výrobce ručních zbraní Colt CZ pak v závěru roku 2023 oznámil koupi tradičního českého výrobce munice Sellier & Bellot od brazilské CBC, což rovněž zapadá do expanze českého obranného průmyslu.


Vy se věnujete krom jiného také drahým kovům. Ty na nejistoty ve světě většinou reagují růstem. Potvrdilo se to?

Válka v Izraeli zaskočila finanční trhy a vyzněla pozitivně pro cenu drahých kovů, neboť řada správců portfolií usoudila, že je třeba aktiva více zajistit vůči rostoucímu geopolitickému riziku ve světě. Nárůst ceny zlata o 12 % od začátku izraelského konfliktu je největší ze srovnatelných událostí za posledních 30 let, např. ve srovnání s reakcí ceny zlata na válku v Zálivu či na 11. září 2001. Kromě geopolitiky byl na drahých kovech patrný i obrat v měnové politice, kdy americký Fed v závěru roku 2023 naznačil obrat cyklu v úrokových sazbách a jejich možný pokles v roce 2024. Zlato se tak v závěru roku 2023 dostalo na nová historická maxima (absolutní maximum zatím 2136 USD/unce) a za rok 2023 si připisuje výrazný růst o 13 %.


A stříbro?

Stříbro doplatilo na svoji rozdvojenou roli jak drahého kovu, tak průmyslové komodity, a přidalo za rok 2023 pouhá 2 % na 24,5 USD za unci. Průmyslová slabost v mnoha zemích totiž oslabuje poptávku po stříbře. Ukazuje se, že prostředí s potenciálním poklesem úrokových sazeb, slabou průmyslovou výrobou v několika světových regionech a vysokými geopolitickými riziky prospívá zejména zlatu.

 

Co očekáváte od roku 2024?

Pro rok 2024 vidíme některé argumenty podporující další růst akcií, ale zároveň i důvody pro očekávání jejich menší výkonnosti, než jakou přinesl rok 2023. Na jednu stranu jsme svědky rychlého poklesu inflace, který pravděpodobně dovolí centrálním bankám snižovat úrokové sazby. Česká národní banka již první krok učinila snížením o 25 bazických bodů a podobné kroky se čekají od amerického Fedu a evropské ECB. Nižší inflace je znakem „znormálnění“ makroekonomického prostředí, v němž bude menší tlak na peněženky spotřebitelů, což podpoří některé segmenty firem. Nižší sazby pak povedou k levnějšímu financování firemního sektoru a budou výrazně pozitivní pro sektory ekonomiky, které spoléhají na dluhové financování (např. reality).


Proč tedy neočekáváte vyšší růst akcií?

V eurozóně se rozvíjí hospodářská recese, jejíž příchod není zcela vyloučen ani v USA a ve stejný moment jsou valuace akcií poměrně vysoko. Americké akcie se v průměru obchodují na násobku P/E = 19,5 pro očekávané zisky roku 2024, což je historicky spíše vysoká úroveň. Jinými slovy, v akciích je zaceněn růst ekonomiky, klesající inflace a nižší úrokové sazby, tedy velmi pozitivní scénář vývoje ekonomiky a měnové politiky. Pokud by se tento scénář nenaplnil, akcie by se musely přecenit znatelně níž. Právě z tohoto důvodu relativně vysokých valuací se nedomníváme, že by akcie mohly v r. 2024 zopakovat tučné zisky z roku 2023.


Jak se na to mohou investoři připravit?

U akcií bude o to důležitější jejich správný výběr. Lépe si mohou vést defenzivní sektory jako farmaceutické společnosti či síťová odvětví, zajímavá opět může být energetika a z průmyslu zbrojařina, u níž začala nová růstová fáze tržeb a zisků. Z těžařských firem může být příležitost u těžby zlata, které se obchoduje poblíž nových cenových rekordů, zatímco akcie jeho těžařů zatím rostly jen opatrně a mohou být zajímavě naceněny. Příležitosti pak mohou být také selektivně u finančních institucí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.