Nové vyhlídky Microsoftu a Googlu ve světle umělé inteligence

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



Nové vyhlídky Microsoftu a Googlu ve světle umělé inteligence
#Trendy

Nebývalou pozornost a obrovskou vlnu zájmu na sebe strhl nový webový nástroj umělé inteligence ChatGPT vyvíjený neziskovou organizací OpenAI. Od svého listopadového uvedení již přilákal miliony uživatelů a jeho dokonalost překvapila i odbornou veřejnost.


Uživatelské zlepšení od původních chatbotů je obrovské. Jedná se o zatím bezplatnou webovou stránku, které využívá text k tomu, aby text vytvářela. Uživatel může klást otázky, vést dialog, dávat pokyny, přičemž získává jedinečný obsah v reakci na výzvu uživatele. ChatGPT dokáže vymýšlet koncepce a situace, dokáže při tom komunikovat v mnoha jazycích.

OpenAI, jak bylo dříve zmíněno, je nezisková organizace, k jejímž zakladatelům patřil i Elon Musk. Mezi její cíle se řadí především vývoj bezpečné, uživatelsky příjemné a jednoduché umělé inteligence. Do širšího povědomí veřejnosti se dostala již minulý rok, když se staly hitem obrázky generované na základě textů umělou inteligenci DALL-E. Na tomto programu společnost spolupracovala s Googlem.

Nicméně s OpenAl je letos skloňovaný jiný technologický gigant, a to společnost Microsoft. Ta do OpenAI investovala již v roce 2019 přes jednu miliardu dolarů převážně v podobě kreditů do cloudové platformy Azure. Nyní se chystá po dobu několika let investovat až 10 mld. USD  a získat až 49% podíl.

I když přesná čísla nejsou potvrzená, pro Microsoft se jedná o přelomovou záležitost. Již nyní mohou službu využívat klienti prostřednictvím Azure Open AI a ve hře je zařazení mezi nástroje Bing. Jak naznačil po výsledcích společnosti CEO Satya Nadella, Microsoft věří, že další obrovskou vlnou v platformách bude umělá inteligence, a proto chce tuto vlnu chytit a nechat prostoupit celou společností. Na základě toho pak vytvářet nová a nová řešení pro zákazníky.

Microsoft obecně delší dobu nepatřil mezi průkopníky inovativních služeb, to se ale může v brzké budoucnosti změnit. Jedním z hlavních přínosů umělé inteligence ChatGPT je využití v nové generaci internetových vyhledavačů. Zde by tak mohl ohrozit dominanci Googlu, který zabírá 90 % trhu.

Google si však ohrožení své pozice uvědomuje a vyráží do protiútoku. Povoláni jsou dokonce zakladatelé společnosti Larry Page a Sergey Brin, kteří se stáhli z každodenní operativy v roce 2019. Od nového roku budou pomáhat s firemní strategií v oblasti umělé inteligence, jak do vyhledavače Google vložit více funkcí chatbotů. Mimo jiné dle dostupných informací Google v rámci svých řad přeorientovává některé své zaměstnance na pomoc s vývojem a zaváděním produktů s umělou inteligencí, kterých by měly být desítky.

Když se dva perou, třetí se směje. Akcie Nvidie od konce prosince posílily o 45 %. A za obnoveným zájmem o tuto společnost je právě narůstající popularita nástrojů umělé inteligence. Nvidia totiž dominuje trhu s grafickými čipy určenými pro složité výpočetní úkony, které jsou pro běh aplikací s umělou inteligencí potřeba.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.