Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí:

Americké akciové trhy vystrašily padající výnosy dluhopisů, které se dostaly až na „předcovidovou“ úroveň z ledna 2020. Počátek obchodování také výrazně poznamenaly reportované výsledky investiční banky Goldman Sachs (-7,0 %), které ukázaly výrazný růst nákladů a nižší výnosy z obchodování. Index Dow Jones se tak na počátku obchodního dne dostal pod silný tlak a na chvíli klesl pod důležité úrovně podpory na 100denním klouzavém průměru. Technologický index Nasdaq si otestoval minima z předchozího týdne, od kterých se však odrazil a na trh se vrátili kupci. Nicméně závěr obchodování patřil opět medvědům, kteří dotlačili v závěrečné půlhodině obchodování hlavní indexy na nová tříměsíční minima.

Z jednotlivých akcií je potřeba zmínit Microsoft (-2,4 %), který plánuje posílit svou herní divizi oznámenou akvizicí Activision Blizzard (+25,7 %), a po akvizici Zyngy od TTWO jde o druhou velkou akvizici v herním sektoru v krátké době. Za zmínku stojí také další výrazný pokles akcií výrobců covidových vakcín, Biontech (-13,66 %), Novavax (-11,2 %), který zavřel na nových ročních minimech, a Moderny (-8,9 %), které nepomohl ani oznámený vývoj kombinované vakcíny na 3 respirační nemoci.

 

Makro:

  • Empire manufacturing – průmyslová aktivita v oblasti New York po předchozím růstu 31,9b. poklesla -0,7b. při očekávaném růstu 25 b. 

 

Pohled na indexy:

DJIA35 368,47-1,51 %
S&P 5004 577,11-1,84 %
NASDAQ14 506,9-2,60 %

 

Pohled na vybrané akcie, měny a komodity:

EUR/USD1,1324-0,70 %
Zlato1 814,07-0,30 %
Brent ropa – future87,99+1,70 %
WTI ropa – future85,94+2,50 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.