ČEZ: Ministr financí připustil možnost zrušení daně z mimořádných zisků v příštím roce

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



Ministr financí Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že daň z mimořádných zisků má podle zákona platit do roku 2025, nicméně je možné, že pokud již nebudou potřeba mimořádné výdaje, tak nebudou potřeba ani mimořádné příjmy, a daň může být v průběhu příštího roku zrušena a za rok 2024 už platit nemusí. Vláda by se podle Stanjury o tom mohla poradit začátkem příštího roku.

Daň byla od začátku koncipována na pokrytí mimořádných výdajů na kompenzace vysokých cen elektřiny pro domácnosti a podniky. Podle dosavadního vývoje cen elektřiny by v příštím roce již žádné výraznější mimořádné výdaje pro státní rozpočet být neměly a zrušení či výrazná úprava výše daně by tak byly logickým krokem. Podle našich odhadů by ČEZ zrušením daně ušetřil přibližně 30 mld. Kč (56 Kč na akcii) ročně za roky 2024 a 2025. Vzhledem k dosavadní komunikaci a konkrétním krokům vlády ohledně zdanění a snahy o ovládnutí výroby elektřiny však bereme podobná prohlášení s opatrností.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.