Colt CZ dodá granáty české armádě, vojenské zakázky vyrovnají pokles trhu v USA

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Management Colt CZ včera na konf. hovoru uvedl, že komerční trh v USA letos bude zřejmě pokračovat v poklesu, ale tento pokles by už měl být pouze jednociferný (vs. loni -24 % r/r). Pokles prodejů se týká hlavně levnějších zbraní, proto se v rámci produktů firmy prodává v USA hůře značka CZ, zatímco prémiové zbraně Coltu na prodejích neklesají. Firma očekává, že v USA nezaznamená pokles jako celý komerční trh. Pokles komerčního trhu v USA se Coltu daří kompenzovat vyššími prodeji veřejnému sektoru, který bude letos představovat 40-50 % tržeb. Gen. ředitel firmy Jan Drahota uvedl, že letos by mohly přinést ovoce některé rozjednané kontrakty. Poptávku ze strany armád vidí Colt celosvětově jako rekordní a představující příležitost. Drahota rovněž potvrdil zprávy z médií, že společnost podepsala kontrakt na dodávky ručních granátů české armádě. Granáty se budou vyrábět v areálu ve Vrběticích, který poskytne Ministerstvo obrany, a technologii dodá skrze licenci německý Rheinmetall. Výnosy budou zatím představovat jen malou část tržeb. Colt plánuje vydat ve 2Q23 novou dluhopisovou emisi v objemu 1,5 – 2 mld. Kč a se splatností za 7 let. Výnos z emise zatím nebude určen na žádný konkrétní účel, přestože firma nevylučuje akvizice. Zadlužení čistý dluh / EBITDA bylo za r. 2022 ve výši 1,18. Colt také plánuje rozjet značku oblečení Four Horses Apparel, která má vycházet z tradice Coltu v USA. Vyznění konf. hovoru hodnotíme mírně pozitivně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.