Investice do budoucnosti. Za fondem NextGen stojí studenti. A funguje to

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Investice do budoucnosti. Za fondem NextGen stojí studenti. A funguje to
#Trendy#Cíle#Fondy

Talentovaným investorem ještě před dvacítkou? Pětice studentů gymnázia Nový PORG uspěla na celosvětové investiční soutěži Wharton Global High School Competition a přesvědčila ostříleného portfolio manažera J&T Investiční společnosti Michala Semotana. J&T nyní spouští fond NextGen, kde má hlavní slovo investiční výbor složený právě ze studentů Mojmíra Zálešáka, Jana Kubeše, Herberta Jandy, Filipa Hrubého a Jonáše Machurka. Michal Semotan si však ponechává právo veta.



Investice do budoucnosti. Za fondem NextGen stojí studenti. A funguje to


Investiční fond NextGen nemá v Česku obdoby. Na jeho portfolio totiž mají hlavní vliv členové nejmladší generace. Konkrétně pětice studentů gymnázia Nový PORG, kteří loni na jaře přivezli bronzovou medaili z prestižní mezinárodní investiční soutěže Wharton Global High School Competition. V létě následovala stáž v J&T Bance a na závěr roku 2023 se před studenty otevřela další skvělá možnost, když stanuli v čele nového fondu J&T NextGen.

„Pánové nás v průběhu své letní stáže u nás přesvědčili, že stojí za to jim dát šanci v praxi,“ uvedl portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Právě ostřílený investor bude správcem fondu, bude jednat se členy investičního výboru a společně s nimi rozhodovat o nákupu konkrétních akcií či dluhopisů.

Sám přiznává, že je pro něj spolupráce s mladými investory inspirativní. „Pro mě osobně je přínos hlavně v novém pohledu na věc. Přeci jen se na trhu pohybuji již nějakou dobu, a ne vždy je bohatá zkušenost k užitku. Stává se mi třeba, že jsem k řadě věcí skeptický, protože jsem svázán minulostí. To pánové nemají a jejich pohled je tak svěží a zcela jiný. A to je moc dobře. O všech investičních nápadech hlasujeme, rozhoduje většina, nicméně já, narozdíl od ostatních, mám právo veta.“


80 procent akcie, 20 procent dluhopisy

Fond se zaměřuje na globální akcie a dluhopisy, s preferencí investic na americkém a evropském trhu. Počítá s rozložením svého portfolia v poměru 60 % amerických akcií, 20 % evropských akcií a 20 % dluhopisů.

„Máme sektory rozdělené podle toho, který daného člověka zajímá. Ostatně na Wharton Global High School Investment Competition jsme dostali také 500 titulů z různých oblastí, kdy jsme si je rozdělili podle zájmu, a v daném modelu jsme už zůstali,“ vysvětlují členové investičního výboru. „Aktivně sledujeme trendy, soustředíme se na potenciál využití umělé inteligence, kombinujeme fundamentální analýzu s využitím alternativních dat přístupných z různých, především amerických, databází. Pro inspiraci se díváme třeba do portfolií širších pasivních fondů, kde si podle aktuálních informací vytipujeme potenciálně zajímavé firmy,“ doplňuje člen investičního výboru Mojmír Zálešák.

Ke konkrétním titulům, které jsou již součástí fondu NextGen, patří například evropská farmaceutická firma Lantheus, která se zabývá onkologickým screeningem a má mimo jiné technologii, která přitom využívá umělou inteligenci. Relativně brzy se do portfolia zařadila banka JPMorgan Chase. Výsledkem kompromisu mezi pohledem investičního výboru a správce portfolia Michala Semotana se pak stala akvizice akcií Boeingu.


Amazon a AI

Zajímavý příběh je spojený s nákupem akcií Amazonu. Ty prosazovali mladí investoři, ale portfolio manažer byl zprvu proti. „Sám jsem do Amazonu nikdy neinvestoval. Pořád jsem tuto společnost vnímal jen jako velký obchoďák s donáškovou službou. Nicméně pánové mě donutili podívat se na byznys podrobněji a musím uznat, že můj pohled na Amazon byl obstarožní. Firma má našlápnuto v AI, cloudu i reklamě.“

Právě potenciál spojený s nástupem umělé inteligence přitom rozhodl, že akcie Amazonu jsou nakonec součástí fondu NextGen.

Smíšený otevřený podílový fond je určen široké veřejnosti s minimální investicí ve výši 300 Kč. Doporučený investiční horizont je 5 a více let. Fond je v nabídce nejen J&T Banky, ale také dalších distribučních partnerů J&T Investiční společnosti – Amundi a Conseq. Další informací najdete v detailu fondu.


Investice do budoucnosti. Za fondem NextGen stojí studenti. A funguje to

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.