S novým rokem přijde záplava makroekonomických dat

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

První týden nového roku se ponese ve znamení přípravy investorů na nový rok, záplavy makroekonomických dat či zápisu z posledního zasedání FOMC. Trh bude sledovat poměrně velké množství makroekonomických indikátorů, které budou zveřejněny hned v prvním týdnu roku 2023 včetně měsíčních dat z trhu práce v USA. Ta jsou opětovně ostře sledována ve spojení s monetární politikou Fedu.


„Samotná monetární politika se nám připomene ve středu zápisem z posledního zasedání FOMC a může na trh přinést memento ostré měnově-restriktivní rétoriky Powella. Zopakování jestřábího tónu dle nás oživí v myslích investorů možná rizika vůči finančním aktivům, tedy vyšší sazby, snižování bilance Fedu či potenciál ekonomického poklesu, což může vést k prodejnímu tlaku. Z tohoto důvodu u nás přetrvává obezřetnost vůči rizikovým aktivům i pro začátek nového roku,“ popisuje Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. V pondělí bude na některých trzích rovněž zavřeno (USA či Londýn), což výrazně omezí likviditu ze začátku týdne.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční data z ISM průmyslu za prosinec (oček. 48,5 po 49,0 bodech m/m), zápis z posledního zasedání FOMC, který by měl potvrdit ostřejší restriktivní měnovou rétoriku, páteční měsíční data z trhu práce za prosinec (oček. 200 po 263 tisících nových pracovních místech), ISM služeb za prosinec (oček. 55,0 po 56,5 bodech m/m) a podnikové objednávky za listopad (oček. −0,8 po +1,0 % m/m).

V Číně se soustředí na úterní Caixin PMI průmyslu (oček. 49,1 po 49,4 bodu m/m) a služeb (oček. 46,8 po 46,7 bodu m/m) za prosinec. V Německu se zaměří na úterní data o spotřebitelské inflaci CPI za prosinec (oček. 9,1 po 10,0 % r/r), páteční data o maloobchodních tržbách za listopad (oček. +1,5 po −2,7 % m/m) a podnikové objednávky za listopad (oček. −0,5 po +0,8 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.