Nyní je vhodný čas na nákup dluhopisů. Jejich hodnota rapidně stoupne

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Nyní je vhodný čas na nákup dluhopisů. Jejich hodnota rapidně stoupne
#Trendy#Dluhopisy

Zatímco na akciových trzích panuje značná míra nejistoty a ekonomové se zatím neshodují, zda již lze očekávat býčí trh, u dluhopisů je situace odlišná. A vše závisí na tom, kdy začnou centrální banky snižovat své úrokové sazby. „Pro ceny dluhopisů je nejlepším prostředím pokles úrokových sazeb. Dluhopisy se v takovém prostředí stávají atraktivnější, a jejich ceny proto rostou,“ uvádí Martin Kujal z J&T Investiční společnosti.



Uvedl jste, že je právě nyní vhodný čas na investování do dluhopisů. Co tomu nahrává? 

Dluhopisy se přizpůsobily vyšším úrokovým sazbám, a jsou proto nejatraktivnější za několik posledních let. V situaci, kdy v budoucnu úroky zase poklesnou jsou dluhopisy možností, jak si zafixovat vyšší úrokový příjem na delší dobu.


V Evropě se pokles inflace výrazně zpomalil, spekulace, že sazby budou výš delší dobu, se tak množí. Není to pro investici do dluhopisů komplikace?

Pro ceny dluhopisů je nejlepším prostředím pokles úrokových sazeb. Dluhopisy se v takovém prostředí stávají atraktivnější, a jejich ceny proto rostou. Vyšší sazby po delší dobu jsou tedy určitou komplikací. Nemyslíme si však, že tím zcela mizí atraktivita dluhopisů. Spíše se tím jen o něco odkládá doba, kdy dluhopisy „odemknou“ svůj potenciál.

 

Co se na dluhopisovém trhu dělo v posledních měsících?

V zemích, kde se zvyšováním úrokových sazeb začali dříve, už finanční trhy vyhlížejí okamžik, kdy sazby začnou opět klesat. Příkladem je například Česko. Ceny dluhopisů u nás proto od jara postupně rostly. V eurozoně a USA začali zvedat sazby později a inflace neklesá tak rychle, jak by si centrální banky přály. Proto zde úrokové sazby ještě rostou. Dluhopisy tak na jedné straně nesou zajímavý úrok, ale ještě se přeceňovaly spíše dolů. Celkový vývoj byl tedy na těchto trzích zatím jen smíšený. 

 

Ačkoli Česká národní banka i verbálně připouští delší dobu se zvýšenými sazbami, komerční banky již ohlašují snižování úročení na vkladech. Je právě toto šance pro dluhopisy?

Ano, nižší sazby u vkladů činí dluhopisové investice relativně atraktivnější. Pro dluhopisy není důležité jen to, co se stane za 6 nebo 12 měsíců, ale také předpokládaná výše úrokových sazeb za 3 nebo 5 let. I když budou centrální banky bojovat s inflací déle, není důvod si myslet, že se jim nakonec nepodaří inflaci srazit.

 

Jak vysoké zhodnocení v nadcházejících 12 měsících lze u dluhopisů očekávat?

Během příštího roku mají dluhopisy předpoklady investorům zajistit vyšší výnos než spořicí účty či termínované vklady. Jakmile začnou úrokové sazby klesat, přecení se dluhopisy poměrně rychle směrem nahoru. Stojí za to být v dluhopisech zainvestovaný už teď a tuto příležitost nepromeškat. Přesné načasování je ale zahaleno tržní nejistotou, nezbytnou výbavou investora je trpělivost.


Pro jaké dluhopisy to platí nejvíc? Pro státní, nebo firemní?

Nyní jsou poměrně atraktivní firemní i státní dluhopisy. Firemní jsou ovlivňovány ekonomickou kondicí podnikového sektoru a můžou zakolísat, pokud se ekonomice nebude dařit. Ve prospěch státních dluhopisů možná aktuálně hraje ještě o něco více pozitivních faktorů. Optimálně bych šel cestou kombinace obojího.

 

Pro koho jsou investice do dluhopisů vhodné a pro koho naopak ne?

Dluhopisy jsou vhodná součást téměř každého portfolia. Měly by dodat stabilitu a vhodně tak doplnit růstovou složku investic. Navíc poskytují pravidelný výnos. Přiměřené zastoupení dluhopisů, popř. poměr státních a podnikových, je individuální záležitost, která je závislá na výnosových cílech a investorově toleranci k riziku. Optimální poměr by proto měl být konzultován s profesionálním bankovním poradcem.

 

Jaký je nejlepší způsob investice do dluhopisů a na co si při tom dávat pozor?

Dluhopisy se obchodují ve větších objemech než akcie. Je proto finančně náročnější u nich dosáhnout rozumné míry rozložení rizik. Dalším faktorem, především u podnikových dluhopisů, je nutnost zevrubné kreditní analýzy. Ta spočívá v posouzení finančního zdraví firmy, finančních a právních závazků spojených s dluhopisem, případně kvality zajištění, pokud je použito. Celkově je tedy analýza investice do dluhopisu poměrně komplexní záležitost. Kvůli výše uvedenému tedy zpravidla nedoporučujeme klientům investovat do dluhopisů napřímo, ale spíše využít služby profesionálně spravovaného fondu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.