Zasedání Fedu může přinést tlak na akciové indexy

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu se investoři zaměří na středeční zasedání Fedu, kdy trh průměrně očekává zvýšení sazeb o 50 bazických bodů a pokračování v obdobných krocích přinejmenším po zbytek letošního roku.


Fed od června zahájil snižování bilance a trh očekává, že by měl být dosavadní plán potvrzen. Poslední data ze spotřebitelské inflace, která negativně překvapila opětovným vyšším než očekávaným růstem, však mohou vyvolávat spekulace ohledně budoucích kroků Fedu. Více jestřábí komentář by byl negativním signálem pro riziková aktiva.

„Náš náhled je nadále obezřetný vůči rizikovým aktivům a očekáváme, že zasedání Fedu může přinést tlak na akciové indexy. Naopak potvrzení stávajícího plánu monetární restrikce Fedu a ujištění, že aktuální stav ekonomiky i inflace je v souladu s odhady centrální banky, by mohl nervozitu snížit,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Čas převážení indexů 

V pátek 17. června proběhne převážení hned několika indexů včetně CECE, FTSE a PX. V rámci CECE indexů by tentokrát měly být úpravy velmi mírné. Z titulů obchodovaných na pražské burze jde pouze o akcie COLT CZ, kde dojde ke zvýšení váhy v reakci na předchozí zvýšení počtu volně obchodovaných akcií (tzv. free float). „Převážení indexů je většinou doprovázeno zvýšenými objemy a volatilitou,“ dodává Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční maloobchodní tržby za květen (oček. 0,2 po 0,9 % m/m), zasedání FOMC (oček zvýšení sazeb o 50 bazických bodů) a páteční průmyslovou produkci za květen (oček. 0,4 po 1,1 % m/m).

V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW, které by se měly zlepšit jak v hodnocení současné situace, tak i ve výhledu. V Číně bude pozornost věnována středeční průmyslové produkci za květen (oček. −1,0 po −2,9 % r/r) a maloobchodním tržbám za květen (oček. −7,1 po −11,1 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.