Schválí ministři EU regulaci trhu s energiemi?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Tento týden bude Evropu ovlivňovat výsledek jednání ministrů EU ohledně potenciální regulace trhu s energiemi. Vedle toho by se týden měl obejít bez výraznějších impulzů, což může trh nadále upínat k posledním krokům a projevům centrálních bankéřů ohledně nutnosti restriktivní měnové politiky. Takový výhled vytváří tlak na riziková aktiva.


„Celkově jsme tedy nadále obezřetní s tím, že zasedání Fedu, sice až příští týden, ale jeho očekávání může negativně působit na riziková aktiva. Ke konci týdne proběhne ještě technický faktor převážení několika indexů včetně CECE či FTSE, což na trhy většinou přináší zvýšené objemy a volatilitu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Pravidelné převážení indexů

V rámci převážení indexů CECE (16. 9.) dojde z titulů obchodovaných na pražské burze ke změnám na akciích Colt CZ a Monety Money Bank. U Colt CZ dojde ke zvýšení váhy v reakci na předchozí zvýšení počtu volně obchodovaných akcií a naopak u Monety dojde k úpravě parametru pro podíl volně obchodovaných akcií (free float factor). Ve stejných termínech (16. 9. převážení a 19. 9. platnost) proběhne úprava vah u indexu PX.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní spotřebitelskou inflaci (CPI) za srpen (oček. 8,1 po 8,5 % r/r), středeční průmyslovou inflaci (PPI) za srpen (oček. 7,1 po 7,6 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za srpen (oček. beze změny 0,0 % m/m), průmyslovou produkci za srpen (oček. 0,1 po 0,6 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na září (oček. 60,0 po 58,2 bodu m/m).

V Německu se soustředí na úterní spotřebitelskou inflaci (CPI) za srpen (oček. beze změny 7,9 % m/m) a indexy ZEW, které se více posunou do záporných čísel v hodnocení jak současné situace, tak i očekávání. V Číně bude pozornost věnována páteční průmyslové produkci za srpen (oček. beze změny +3,8 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.