Trh vyhlíží snižování úrokových sazeb

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V tomto týdnu se investoři zaměří na čtvrteční zasedání ECB. Konsensus trhu je, že ECB se svými úrokovými sazbami hýbat nebude, a tak se bude čekat na tiskovou konferenci.



Vzhledem k průběžným inflačním výsledkům a slábnoucím makrodatům v eurozóně se trh přiklání k tomu, že by ECB mohla být se zahájením cyklu snižování úrokových sazeb blíže. A to i přes poměrně jestřábí poslední vyjádření Lagardeové, která uvedla, že o snižování sazeb se zatím v ECB nediskutuje a že jej vnímá jako možné zřejmě až v polovině roku. „Zachování více jestřábí rétoriky může trh vnímat lehce nepříznivě a může způsobit volatilitu na trhu,“ upozorňuje Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


CTP představí svá čísla 

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna a svá čísla představí ve čtvrtek CTP. Zde se bude sledovat možný pohyb v rámci valuací realitního portfolia a pak míra růstu nájmů. Limitovaný dopad vyšších sazeb na hodnotu portfolia společnosti by trh ocenil příznivě.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní podnikové objednávky za leden (oček. −3,0 po 0,2 % m/m), ISM služeb za únor (52,9 po 53,4 bodech m/m) a páteční měsíční data o zaměstnanosti za únor (oček. +190 po 353 tisících nových pracovních místech m/m). V Německu se soustředí na čtvrteční podnikové objednávky za leden (oček. −6,5 po +8,9 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za leden (oček. +0,6 po −1,6 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.