ČNB: Komentáře k dalšímu vývoji sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Příští čtvrtek, 3. srpna, zasedá bankovní rada ČNB, a tak mají její členové poslední možnost pro komentáře, protože pak mají 2 týdny mediální karantény. Viceguvernér ČNB Jan Frait v rozhovoru pro Reuters uvedl, že na podzim začnou pravděpodobně v centrální bance diskutovat otázku snižování úrokových sazeb kvůli zpomalování inflace. Ovšem podle Fraita půjde o podstatně pomalejší proces, než očekávají finanční trhy, které do konce letošního roku zaceňují snížení sazeb téměř o 100 bazických bodů. Podle člena bankovní rada Jana Procházky jsou tato očekávání přehnaně optimistická, protože nyní si Procházka nedokáže představit, že by se letos bankovní rada shodla na snižování sazeb, pokud nenastane nějaká mimořádná událost. Podobně se vyjádřila i viceguvernérka Zamrazilová, která uvedla, že očekávání finančních trhů jsou nadměrná, a pokud nebude dostatečná jistota, že inflace směřuje trvale k 2procetnímu cíli, nedokáže si vůbec představit snižování sazeb. Viceguvernérka Zamrazilová tak nepřímo korigovala svá vyjádření z minulého týdne, kde mluvila o snižování sazeb a oslabení kurzu koruny. Finanční trhy na tyto komentáře dramaticky nereagovaly, koruna k euru jen mírně posílila a vrátila se na úrovně z pondělního rána.Nadále očekáváme, že ČNB nejen na dalším zasedání (3. srpna), ale i po zbytek roku ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %). Úrokové sazby by ČNB mohla začít snižovat až na začátku příštího roku.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.