Utajená rekonstrukce Národního divadla a falešná Mona Lisa na prodej

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Utajená rekonstrukce Národního divadla a falešná Mona Lisa na prodej

Minulý týden byly oznámeny hned dvě velké personální změny v kulturních institucích u nás i v zahraničí a taky praskly informace o utajované rekonstrukci Nové scény Národního divadla. V Paříži se draží falešná Mona Lisa a v Lisabonu se zahajuje výstava Aj Wej-weje. Co by vám tedy nemělo uniknout (a kam byste měli jet na dovolenou)?


Falešná Mona Lisa na prodej

Leonardova Mona Lisa se na trh asi nikdy nedostane. Pokud po ní ale toužíte, možná vás potěší alespoň její kopie ze 17. století, kterou bude tento týden dražit pařížská pobočka Christie’s s odhadem 200 až 300 tisíc eur. Takzvaná Hekking Mona Lisa nese jméno svého nejslavnějšího majitele Raymonda Hekkinga, který byl tak přesvědčen o autenticitě obrazu, že v 60. letech veřejně vyzval Louvre, aby prokázal pravost „své verze“. Louvre ji prokázal, zatímco Hekkingova verze je ve skutečnosti dílem da Vinciho následovníka z počátku 17. století.

Utajená rekonstrukce Národního divadla

Novou scénu Národního divadla podle všeho čeká rekonstrukce, o které nikdo nic neví. Na projekt nebyla vypsána soutěž, místo toho byl vítěz údajně vybrán na základě cenové nabídky a referencí. Návrh nikdo neviděl ani není známo, kdo je jeho autorem. Podrobnosti mají být zveřejněny až po získání stavebního povolení, kdy je ovšem pozdě na jakékoliv připomínky. Ne že by Nová scéna nepotřebovala rekonstrukci jako sůl, takhle neprofesionální zacházení si ale jedna z nejvýznamnějších poválečných staveb u nás rozhodně nezaslouží.

Louvre bude mít první ředitelku

V září usedne na ředitelské křeslo v Louvru Laurence des Carsová, a stane se tak první ženou v této funkci za 228letou historii Louvru. Tato specialistka na umění 19. století dosud vedla jiná dvě zásadní muzea v Paříži – Musée d’Orsay a Musée de l’Orangerie – a je známá svým neotřelým pojetím výstavních projektů. Očekává se proto, že Louvre, který je dosud zaškatulkován především jako tradiční (lehce zaprášená) instituce, pod jejím vedením získá progresivnější směr.

Helena Musilová šéfkurátorkou GHMP

A jedna personální změna čeká i českou instituci. Galerie hlavního města Prahy minulý týden oznámila, že její novou šéfkurátorkou se stane historička umění Helena Musilová. Musilová dříve působila v Muzeu umění v Olomouci, v Národní galerii a v posledních letech v Museu Kampa, kde pracovala právě na pozici šéfkurátorky. V druhém kole výběrového řízení kromě ní byli i Milan Kreuzzieger a Jan Skřivánek.

Aj Wej-wej v Lisabonu

Čínského umělce Aj Wej-weje si možná pamatujete z jeho rozsáhlé výstavy v Národní galerii. Dnes zahajuje velkou retrospektivní výstavu, tentokrát v Portugalsku, kde poslední dva roky žije. Koná se v Cordoaria Nacional, v budově, která dřív sloužila jako továrna na lodní lana. Dnes ji okupuje celá řada monumentálních instalací, které se podle Aj Wejweje ještě v jednom místě „nepotkaly“. Výstava trvá až do konce listopadu, a tak se Lisabon přímo nabízí jako dovolenková destinace.

(Úvodní foto: Aj Wej-wej: Snake Ceiling, 2009, fotografie z pražského Veletržního paláce. | Foto: Ai Weiwei Studio)


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.