Češi berou dluhopisové fondy útokem. Vycítili investiční příležitost

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Češi berou dluhopisové fondy útokem. Vycítili investiční příležitost

Podle výsledků Asociace pro kapitálový trh ČR vzrostly ve třetím čtvrtletí investice Čechů do dluhopisových fondů mezikvartálně o téměř 12 %. Důvodem je výhled na atraktivní zhodnocení, kterého by tento typ fondů mohl dosáhnout v následujících letech.


Po letech hubených se snad konečně blýská na lepší časy. Tak by se dala v kostce shrnout predikce výnosu dluhopisů, respektive dluhopisových fondů, v příštích několika letech. Netýká se samozřejmě všech dluhopisů, ale zejména těch státních, případně kvalitních firemních. A důležité je také nepropásnout tu správnou chvíli, kdy na „atraktivní dluhopisovou vlnu“ naskočit. Křišťálovou kouli na trhu nikdo nemá, ekonomové J&T Banky ale již několik měsíců svým klientům naznačují, že nastává právě nyní.

Dluhopisy se totiž rychle přizpůsobují dění na trhu. Když vzrostly úrokové sazby, dluhopisy se přecenily a jejich ceny klesly. „A tady platí nepřímá úměra – tím, že poklesla jejich cena, zvýšil se výnos, který dluhopis dodá do doby, než bude splacen. Tyto přeceněné dluhopisy již nyní odrážejí očekávání, že úrokové sazby budou ještě nějakou dobu zvýšené, a jsou připraveny to kompenzovat,“ popisuje princip pohybu ceny a výnosu portfolio manažer Martin Kujal.

Úrokové sazby se už přiblížily maximu

Klíčovou otázkou každého cyklu zvyšování sazeb je, kde leží pomyslný vrchol úrokových sazeb. Poslední měsíce se již začínají objevovat opakované náznaky, že inflace se přiblížila svému vrcholu a již dál nezrychluje. Tyto náznaky vykazuje jak domácí inflace, tak třeba inflace v USA.

„Ve světle zmíněného vývoje inflace se zdá, že někde se úrokové sazby centrální banky již výrazně přiblížily svému maximu, možná ho už dosáhly. Tento případ se týká hlavně střední Evropy, tedy na prvním místě České národní banky, která začala úrokové sazby zvyšovat jako první na světě a také jako jedná z prvních i naznačila, že se dostala na vrchol,“ popisuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Globálně významné centrální banky jako americký Fed sice ještě asi budou razantně dál zvyšovat úrokové sazby, ale i zde se začíná pomalu rýsovat pomyslný vrchol těchto sazeb. Podle Petra Sklenáře však současně Fed naznačuje, že sazby plánuje na zvýšené úrovní držet delší dobu, tedy graf úrokových sazeb nebude tvořit „ostrý kopec“, ale spíše „náhorní plošinu“.

Jak si sáhnout na atraktivní výnosy

Pomyslné dno se u státních dluhopisů tedy velmi pravděpodobně již výrazně přiblížilo. Jak by se měl v tuto chvíli zachovat investor? Například tak, že část investic bude držet ve formě krátkodobých vkladů a profitovat z vyšších úrokových sazeb a k tomu postupně přidávat do portfolia dlouhodobější státní a bezpečnější podnikové dluhopisy a fixovat si tak zvýšené úrokové sazby na delší dobu.

„Přesně tuto strategii promítáme do složení našich dluhopisových fondů. Po téměř dvou letech, kdy jsme úrokové riziko limitovali, jsme v uplynulých měsících navyšovali duraci ve fondech. Ukončili jsme úrokové derivátové zajištění a nakoupili mimo jiné i desetileté české a americké státní dluhopisy. Zároveň jsme zařadili vybrané podnikové dluhopisy, které během letošního roku zlevnily více než akcie, a jsou tak atraktivnější,“ popisuje Martin Kujal a dodává: „Rok 2023 možná na finančních trzích nebude rokem zázračných zisků, ale mohl by být rokem slušného výnosu.“

Dluhopisovým fondům začali Češi opět důvěřovat, když do nich podle Asociace pro kapitálový trh ČR ve třetím kvartálu roku 2022 investovali o 11,8 % více než ve čtvrtletí předchozím. Dluhopisové fondy suverénně vítězí z pohledu nákupů investorů již od počátku letošního roku. Naopak největší pokles majetku zaznamenaly fondy smíšené a strukturované. Celkový objem majetku svěřený správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí dosáhl k 30. 9. 2022 výše 1,843 bilionu Kč a vzrostl během třetího čtvrtletí o 57 miliard Kč, tj. o 3,2 %.

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.