Bitcoinu se dostává přijetí finanční komunitou

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  


Bitcoinu se dostává přijetí finanční komunitou

V závěru roku 2017 se cena kryptoměny Bitcoin vyšplhala přes 19 000 dolarů a za uvedený rok se téměř zdvacetinásobila. O Bitcoinu se tehdy pomalu bavily i rodiny u večeře. Bitcoin však poté na dva roky téměř usnul, cena postupně klesla až na šestinu rekordní úrovně a zdálo se, že má tato nejznámější kryptoměna své slavné dny za sebou.


Propuknutí pandemie Covid-19 loni na jaře nebylo samo o sobě faktorem, který poslal cenu na současné nové rekordy. Naopak, cena Bitcoinu se na krátkou dobu propadla podobně prudce jako například akciové indexy. Zásadnější ale byly kroky měnové politiky, které následovaly. Úroky na nule a obří měnová expanze v USA ve výši téměř 20 % HDP pomohly výš téměř všem cenám aktiv. Nejvíce ale vzrostly ty, které investoři chápou jako možné zajištění proti inflaci a znehodnocení dolaru. Bitcoin, jehož algoritmy zajišťují omezenou nabídku, by tuto funkci mohl plnit. Řada investorů, kteří by jinak o Bitcoinu neuvažovali, tak v záplavě nových peněz v systému začala uvažovat jinak: Pokud jsou peníze tak levné a ceny ostatních aktiv vysoko, je možná na čase dát šanci i kryptoměnám.

Tyto faktory samy o sobě by ale možná Bitcoinu nestačily k pokoření všech předešlých rekordů a růstu ceny až na současných 30 tis. dolarů. Podstatná je změna pohledu na Bitcoin ve finančním světě. Ještě před 3 lety mluvil šéf největší americké investiční banky JP Morgan v televizi o Bitcoinu jako o „podvodu“. Nyní analytici jeho banky píšou o Bitcoinu v pravidelných reportech, které pro krypoměny vyznívají velmi pozitivně. Donedávna byl Bitcoin vnímán jako exotický instrument, který si kupuje pouze úzký okruh „mileniálů“ a fanoušků finančních inovací. V r. 2020 se zájem rozšířil od jednotlivců k fondům – tedy institucím, které mají podstatně větší kupní sílu a vedou je zkušené postavy investičního světa. Tento zlom naznačuje, že Bitcoin je rostoucí měrou vnímán jako plnohodnotná součást světa financí, ne pouze jako zájmový fanklub.

Pro další růst poptávky (především od institucí) je nezbytné, aby byla cena Bitcoinu méně kolísavá. To bude bezpochyby běh na delší trať. Zdá se však, že přijetí Bitcoinu finanční komunitou jako aktiva k investici se nastartovalo a hned tak se nezastaví.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.