ČEZ: Projekce výsledků za 1Q

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



ČEZ zítra ráno zveřejní výsledky za první kvartál tohoto roku. Provozní zisk EBITDA by měl být na úrovni 38,5 mld. Kč (+19 % r/r). Za meziročním růstem je především absence odvodů z nadměrných tržeb, které ČEZ účtoval v 1Q minulého roku (10,3 mld. Kč). Tento pozitivní efekt je pak částečně tlumen inflačním růstem provozních a personálních nákladů. Na úrovni čistého zisku se do čísel opět výrazně promítne daň z mimořádných zisků. V 1Q počítáme s podobnou efektivní daňovou sazbou jako za celý minulý rok, tedy kolem 62 %. Výsledkem je očekávaný čistý zisk ve výši 10,4 mld. Kč (-4 % r/r).

Vzhledem k tomu, že výhled pro tento rok společnost zveřejnila relativně nedávno (21. března), neočekáváme nyní žádné výraznější změny. Ohledně návrhu dividendy ze zisku minulého roku je možné, že bude zveřejněn již v rámci nadcházejících výsledků, jak tomu bylo minulý rok, nicméně v minulosti byl tento návrh často zveřejněn až později. Očekáváme, že návrh dividendy představenstva bude na horním okraji oficiální dividendové politiky (60-80% výplatní poměr), tedy na úrovni 52 Kč na akcii (5,8 % hrubý div. výnos). Následně, stejně jako poslední dva roky, předpokládáme, že majoritní akcionář (stát) podá protinávrh a bude požadovat vyplacení celého zisku, tedy přibližně 65 Kč na akcii (7,2% hrubý div. výnos).

Celkově neočekáváme žádné výraznější nové informace.

 

mld. KčOček. 1Q 20241Q 2023r/rKonsensus
Tržby92,693,4-1 %93,4
EBITDA38,532,519 %34,7
EBIT29,424,321 %24,3
Očištěný čistý zisk10,410,8-4 %10,5

Zdroj: ČEZ, J&T Banka


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.