Čeká se neutrální až lehce pozitivní vyznění týdne

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Druhý květnový týden bude pro domácí trh zkrácený o pondělní volno. Investoři si odpočinou od měnové politiky a budou své další projekce zapracovávat na pozadí pokračující výsledkové sezóny. „Zde se domníváme, že by dosavadní relativně kladný průběh mohl neutralizovat lehce více jestřábí vyznění centrálních bank, než jak trh očekával. To by mohlo avizovat neutrální až lehce pozitivní vyznění týdne v případě rizikových aktiv,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Další firmy představují čísla

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna. Ve čtvrtek představí svá čísla za první kvartál 2023 ČEZ. „Očekáváme 21% meziroční pokles provozního zisku EBITDA na 34,4 mld. EUR,“ říká Milan Vaníček. Důvody jsou dopady odvodů z tržeb (dodatečné zdanění jednotlivých zdrojů), mimořádně silný výsledek obchodování s komoditami a přecenění zajišťovacích kontraktů v minulém roce (vyšší srovnávací základna). Vedle výsledků se bude sledovat, zda management představí návrh na dividendu, kde se uvažuje o výplatním poměru 80 či 100 % z čistého zisku. „Solidní výsledky a možný vyšší návrh na hrubou dividendu by investory potěšily,“ konstatuje Milan Vaníček.

Vedle ČEZu ve čtvrtek zveřejní čísla i CTP, zde se bude sledovat, jaký je vývoj v logistických centrech. Prozatím se jednalo o výrazně rezistentní segment v rámci realit. Očekávané potvrzení solidní výkonnosti a stability by se mělo pozitivně odrazit v reakci trhu.

V pátek pak představí svá čísla Komerční banka. Očekáván je čistý zisk 3,4 mld. Kč (−2,0 % r/r). Důvodem pro mírný meziroční pokles je rychlejší růst nákladů spojený s inflací oproti výnosům. „Neočekáváme, že by výsledky byly impulzem pro obchodování,“ uvádí Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. beze změny 5,0 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment měření univerzitou v Michiganu na květen (oček. 63,0 po 63,5 bodu m/m).

V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou produkci za březen (oček. −1,2 po +2,0 % m/m) a středeční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. beze změny 7,2 % r/r). V Číně se zaměří na úterní obchodní bilanci, kde by mělo zpomalit tempo růstu exportu r/r a zpomalit tempo poklesu importu r/r a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 0,3 po 0,7 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.