Z centrálních bank možná zazní jestřábí rétorika

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude patřit centrálním bankám a výsledkové sezóně. Ve středu bude zasedat americké FOMC, kde se čeká zvýšení sazeb o 25 bazických bodů a především zopakování jestřábí rétoriky. „Nedá se vyloučit, že Powell vzhledem k současnému vývoji na trhu použije ostřejší rétoriku,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Ve čtvrtek bude zasedat ECB, která pravděpodobně zvýší sazby o 50 bazických bodů. I v tomto případě se očekává zopakování jestřábí rétoriky z úst Lagardeové. Vedle ECB bude ve čtvrtek zasedat i BoE, kde se rovněž očekává zvýšení sazeb o 50 bazických bodů a obdobná rétorika.

Výsledková sezóna se bude soustředit do velkých jmen, jako jsou Meta, Apple či Alphabet. „Zopakování jestřábí rétoriky z úst centrálních bankéřů a zvyšování základních úrokových sazeb může trhu připomenout odhodlanost centrálních bank v boji proti inflaci. Taková situace může trhy přinejmenším znervóznět. Výsledková sezóna pak může překvapit na obě strany. Z dosavadního vývoje by však měla být spíše neutrální. Celkově jsme na příští týden výrazně obezřetní a očekávali bychom vybírání zisků před zasedáními centrálních bank,“ uvádí Milan Vaníček.

Dění na domácí scéně 

Na domácí scéně se pozornost zaměří na čtvrteční zasedání ČNB, které by však změnu sazeb přinést nemělo (2T Repo na 7,0 %). Současně se očekává, že centrální banka nadále zopakuje možnou podporu koruny v případě nenadálých výkyvů kurzu.

V pátek bude zahájena výsledková sezóna i na domácím parketu. Svá čísla za čtvrtý kvartál zveřejní Moneta. Na úrovni čistého zisku je očekáván výsledek 929 mil. Kč (−15 % r/r) kvůli vyšším opravným položkám. Provozní zisk by měl vykázat 2% meziroční pokles. „Očekáváme, že management poskytne komentář k návrhu dividendy ze zisku minulého roku,“ konstatuje Milan Vaníček. Při 80% výplatním poměru by hrubá dividenda vycházela na 7,90 Kč na akcii (10,1% hrubý dividendový výnos).

„Investoři budou dále sledovat aktualizaci výhledu na následující roky a další informace k dopadu daně z mimořádných zisků na hospodaření. Celkově očekáváme, že by výsledky mohly být pro cenu akcie spíše podporou,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční ISM průmyslu za leden (oček. 48,0 po 48,4 bodech m/m), zasedání FOMC, kde se čeká zvýšení sazeb o 25 b. b. a pokračování v jestřábí rétorice, čtvrteční podnikové objednávky za prosinec (oček. +2,2 po −1,8 % m/m), páteční změna v měsíční zaměstnanosti za leden (oček. 185 po 223 tisících nových pracovních místech) a ISM služeb za leden (oček. 50,3 po 49,2 bodech m/m).

V Německu se soustředí na pondělní HDP za 4Q22 (oček. 0,8 po 1,2 % r/r) a úterní spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. 9,4 po 8,6 % r/r). V Číně se zaměří na úterní data z PMI průmyslu za leden (oček. 50,1 po 47 bodech m/m) a PMI služeb za leden (oček. 52 po 41,6 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.