Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí: 

„Tvrdé přistání“ americké ekonomiky, zdá se, je podle zveřejněných dat o HDP prozatím zažehnáno, když uplynulý kvartál největší ekonomika na světě rostla rychleji, než se očekávalo, byť detailnější pohled na strukturu ještě nedává úplný důvod k jásotu. Odhady byly přitom ještě před několika málo týdny nastaveny o dost pesimističtěji. Proto na akciových trzích ve čtvrtek zavládla pozitivní nálada a investoři opět více inklinovali k rizikovým aktivům. Ropě k zelenému dni pomohla zveřejněná data z americké ekonomiky a pokračující slibné zprávy ohledně lepšící se ekonomické situace v Číně jakožto největšího dovozce černého zlata na světě. Tlak na drahé kovy vyvolal posilující americký dolar, a tak například zlato pokleslo zhruba o 1 %. Z korporací se po středečních výsledcích dařilo automobilce Tesla (+11 % d/d), která tak výrazně přispěla k čtvrteční výkonnosti nejširšího z hlavních indexů S&P 500. Své výsledky ve čtvrtek před otevřením trhů zveřejnil platební gigant Mastercard (-1,3 % d/d) a investory potěšil zejména zisk na akcii, který překonal analytické odhady. Kaňkou však bylo větší než očekávané zpomalení tržeb za karetní transakce v tomto kvartálu, když se spotřebitelé i nadále obávají dopadu inflace na jejich peněženky. Pozitivně však management komentoval oživení v Asii a taktéž větší apetit lidí cestovat. Tato slova víceméně ve svých kvartálních číslech a následných komentářích managementu potvrdila letecká společnost American Airlines (+2,2 % d/d), když zotavení poptávky po letecké dopravě bude i nadále pokračovat, a to přes všechny problémy, se kterými se ekonomika potýká. 

 

Makro:

  • Anualizované HDP za 4Q dle předběžných dat vzrostlo mezikvartálně o 2,9 % při očekávání růstu 2,6 %
  • Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti k 21. lednu na 186 tis. Trh očekával o 19 tis. nových žádostí více
  • Velkoobchodní zásoby dle předběžných dat za prosinec 2022 vzrostly o 0,1 % při očekávání růstu 0,5 %. Poslední známá hodnota +1,0 %.
  • Index aktivity v okolí Chicaga za prosinec -0,49 b.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v prosinci 2022 dle předběžných dat vzrostly o 5,6 % při očekávání růstu o 2,5 %
  • Prodeje nových domů za prosinec na úrovni 616 tis. Očekáváno bylo 612 tis. nově prodaných domů 

 

Pohled na indexy:

DJIA33 949,41       +0,61 %
S&P 5004 060,43             +1,10 %
NASDAQ11 512,41+1,76 %

 

a komodity:

EUR/USD1,089                   -0,23 %
Zlato1929,40              -0,68 %
Bitcoin23 021-2,40 %
Brent ropa – future87,54+1,65 %
WTI ropa – future81,09+1,17 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.