Investice na pár kliků?

3-minutové čtení
J&T specialista
Karin Šoóšová
sdílení
Karin Šoóšová



Investice na pár kliků?
#Trendy#Fondy

Online platformy jsou hit, ale mají své úskalí. Pro seriózní investování bude osobní rozhovor s odborníkem vždy nenahraditelný.


Investování se stává masovým sportem a to je skvělé! Konečně si Češi začínají uvědomovat, že odpovědnost za svou finanční budoucnost nesou především oni sami. Jistou zásluhu na zlepšení veřejného povědomí a finanční gramotnosti určitě mají různé investiční online platformy. Nabízejí jednoduchý způsob, jak své první investorské krůčky absolvovat. Nabízejí k tomu širokou škálu edukačních materiálů, kde se investor začátečník může seznámit se základy finanční teorie a praxe.


Udělat první krok je důležité, ale k tomu, abychom do cíle dorazili, těch kroků musíme udělat mnohem víc. Po cestě musíme vyřešit různé nástrahy a zorientovat se v nepřehledných křižovatkách.  Online investování může začátečníkům sloužit jako vstupní brána. K tomu, aby nás dokázala dobře navigovat po celou naši investiční cestu, jim ale chybí jeden zásadní klíč. Tím klíčem je schopnost porozumět charakteru, osobní situaci a prioritám nás jako lidských bytostí.


Proč je potřeba nechat si ušít portfolio na míru?

Krátkodobě, na investování menších částek a k experimentování je online svět skvělý nástroj. Téměř nonstop můžeme sledovat dění na trhu a okamžitě reagovat. Zažili jste ale situaci, že si s nadšením online nakoupíte své oblíbené ETF a další den vás překvapí náhlý propad? Jdou na vás mdloby? To proto, že jste si koupili kabát, který vám nesedí. K seriózní správě majetku na delší dobu a ve větším objemu by si měl každý nechat ušít portfolio na míru. Špatně sedící kabát můžeme vyměnit. Špatně složené portfolio a nevhodné investice nás mohou dostat do mnohem větších problémů.


Znáte sami sebe?

Nejdůležitější otázkou, kterou by si každý investor měl položit, je, jestli zná sám sebe a své priority. Ustojíte krátkodobé propady jako daň za vyšší potenciál zhodnocení? Obchodování na finančních trzích není procházka růžovým sadem. Kdo zkusil na vlastní kůži, ví, že občasné propady a jiná překvapení jsou nevyhnutelnou realitou. V takových situacích je potřeba jednat promyšleně a s rozvahou. Kdo zpanikaří, protože si svou volbou již na začátku nebyl jistý, zpravidla vystoupí v nesprávný čas a přijde o následné oživení. Nechte si poradit, co pro vás vhodnou investicí je a co není.


Kolik, kam a na jak dlouho?

Diskuse se zkušeným protějškem vám dále umožní srovnat si v hlavě dlouhodobější finanční plány. Dle toho, kdy a kolik budete chtít mít znovu k dispozici, je potřeba poskládat portfolio tak, aby váš majetek byl přístupný včas. Dynamičtější investice, jako jsou třeba akcie, musíte nechat pracovat delší dobu, jestli chcete naplno využít jejich potenciál. Na druhou stranu ale ani není moudré držet zbytečně velkou část v defenzivních investicích a přešlapávat na místě. Klíčem je správná kombinace. A v neposlední řádě také správné načasování.


Rozhodnutí, kam a jak investovat, byste měli věnovat stejnou pozornost jako třeba stavbě domu. Pro svůj osobní „projekt“ si zvolte partnera, který s vámi intenzivně diskutuje a hodně se ptá. Ne „číšníka“, který vám předloží seznam pasivních fondů bez diskuse. Limitace online nástrojů je, že tato diskuse a výměna názorů do velké míry chybí. Je potřeba nechat si poradit, ale zároveň umět se se svou volbou ztotožnit a být připraven převzít odpovědnost za svá rozhodnutí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.