Saudsko-ruská cenová válka na trhu s ropou dopadá hlavně na americké těžaře

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Těžko si lze představit horší okamžik ukončení dohody o snížení ropné produkce ze strany sdružení OPEC+ než v době dramatického propadu poptávky.

Na začátku letošního března byla globální poptávka po ropě již plně ochromena z důvodu šíření nového typu koronaviru. V tuto již tak nepříznivou dobu Saudská Arábie a Rusko, po krachu vzájemných jednání, oznámily, že svoji těžbu ještě navýší. Výsledkem této šokující zprávy byl březnový propad cen ropy Brent i americké WTI o více než 50%, a jedná se tak o vůbec největší meziměsíční pokles v historii. Zatímco započatá cenová válka neprospěje ani jedné ze zúčastněných stran, nejhorší dopad bude mít tento krok zřejmě na americké ropné společnosti. Ty mají ve srovnání se svými ruskými a arabskými konkurenty nejen vyšší produkční náklady, ale většinou i větší zadlužení.  

Saudové a Rusové tak svým nečekaným rozhodnutím částečně reagují na stále rostoucí americkou ropnou produkci. Ta letos v únoru dosáhla 13,1 miliónů barelů za den. Dekádu trvající růst těžby vynesl USA do pozice největšího producenta ropy na světě. Od roku 2009, kdy americký ropný boom tažený především rozvojem těžby z břidlicových polí započal, se produkce černého zlata v USA téměř ztrojnásobila. Spojené státy tím dosáhly nejen energetické nezávislosti, ale staly se také čistým vývozcem černého zlata.

cs-vystrizek-graf.jpg

Americký ropný boom se jen zpomalil

Sdružení OPEC bylo nuceno sledovat dlouhodobě nepříznivý vývoj, kdy na jeho bedrech leželo vyrovnávání stále větších přebytků na trhu s ropou, přičemž navíc ztrácelo tržní podíl ve prospěch právě amerických těžařů.

Saudská Arábie už v minulosti přikročila ke zvýšení produkce se snižováním cen ropy za účelem získání většího tržního podílu. V předchozím případě v roce 2014 tak reagovala na rostoucí přebytek na trhu a produkci z amerických břidlic. Tehdy tento krok vedl k poklesu cen americké ropy WTI z úrovní nad 100USD/b až k hranici 26USD/b. Následkem dlouhodobě nízkých cen mezi lety 2016 až 2020 zkrachovalo více než 200 amerických ropných společností,nicméně americký ropný boom to nezastavilo, ale jen načas zpomalilo. Těžba ropy se následně z minim roku 2016 navýšila do února 2020 o více než 50%.

Rusko už k jednacímu stolu usedlo. Dojde i na USA?

Předchozí válka na trhu s ropou přivedla k jednacímu stolu Rusko a vedla k vytvoření společenství OPEC+, které se dohodlo na snížení těžby na konci roku 2016. Koordinované snížení produkce bylo navíc několikrát prodlouženo, a dokonce i navýšeno.

Současná cenová válka v kombinaci s hlubokou recesí možná přivede k jednacímu stolu i aktuálně největšího světového producenta ropy, tedy Spojené státy. Prezident Donald Trump se v minulosti sice opakovaně vyslovil pro nízké ceny ropy, protože americkým spotřebitelům zajišťují levný benzín. Dva týdny po neúspěšném zasedaní sdružení OPEC poté, co cena WTI klesla k 20USD za barel, přispěchal Trump s výzvou k ukončení sporů směřovanou do Rijádu i Moskvy.

Změna postoje šéfa Bílého domu je vynucena zoufalou situací zadlužených amerických společností, pro které jsou ceny pod 30USD mnohdy likvidační. Důkazem je žádost americké ropné společnosti Whiting Petroleum o ochranu před věřiteli ze začátku letošního dubna. Ceny akcií i dluhopisů dalších ropných firem strmě klesly a agentury jako S&P Global Ratings nebo Moody´s již snížily rating dluhu některých z nich. Lze očekávat, že hlavní vlna bankrotů z řad ropných těžařů teprve přijde.

Cena ropy se v dubnu po dalším „tweetu“ amerického prezidenta volajícím po redukci těžby a vyhrožujícím tarify na dovoz z Blízkého východu částečně zotavila. Zároveň USA i Čína oznámily nákup ropy do svých strategických rezerv. K růstu cen přispělo i vyjádření Saudské Arábie o svolání nového zasedání OPEC a návratu k jednacímu stolu. Jednání nebudou zřejmě jednoduchá, protože zejména Rusové trvají na účasti USA a dalších zemí na koordinovaném snížení produkce. Ty ovšem svoji účast zatím nepotvrdily.

Na trhu je stále příliš mnoho ropy

Nicméně nelze očekávat, že případná dohoda povede k brzkému návratu ropných cen zpět nad 60USD za barel. Aktuální výpadek poptávky po ropě je tak enormní, že ani výrazné snížení produkce nemůže v dohledné době eliminovat přebývající miliony barelů na světovém trhu. V současné nejisté a nepřehledné době lze jen obtížně předvídat další vývoj. Můžeme ale téměř s jistotou předpokládat, že vývoj na trhu s ropou bude i nadále provázen vysokou volatilitou cen.

Vývoj cen ropy WTI v USD za barel

cs-vystrizek-graf.jpg

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.