Italové zabavili 500 falešných Baconů a Paříž se soudila o hřbitovní náhrobek

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Italové zabavili 500 falešných Baconů a Paříž se soudila o hřbitovní náhrobek

Svět umění se tento týden opravdu nenudil, jak bývá ostatně na podzim zvykem. V Abú Dhabí se stále buduje nová pobočka Guggenheimu, která by se měla oproti původním plánům otevřít až za pět let. Paříž vyhrála soudní spor o dílo sochaře Brancusiho na jednom z náhrobků na hřbitově v Montparnassu a italská policie mezitím zabavila neuvěřitelných 500 děl, která jsou zřejmě padělky malíře Francise Bacona.


Guggenheim v Abú Dhabí otevře později

Dlouho očekávaná pobočka Guggenheimova muzea v Abú Dhabí by se měla podle vyjádření Richarda Armstronga otevřít přesně za pět let, tedy na podzim roku 2026. Plány na její vybudování byly přitom poprvé oznámeny už v roce 2006 a otevírat se měla v roce 2012.

Budovu navrhl slavný architekt Frank Gehry, kterého možná znáte jako autora Tančícího domu, a umění by mělo mít prostor na velkorysých 30 tisících čtverečních metrech. Blízký východ je známý dynamickým rozvojem na poli uměleckých institucí. Kromě Guggenheimu už v Abú Dhabí otevřel svou pobočku i Louvre.

Italská policie konfiskovala 500 falešných Baconů

Dlouho doutnající skandál kolem početné sbírky údajných děl Francisa Bacona se konečně rozhořel. Italská policie zabavila na 500 děl, které považuje za falza tohoto slavného malíře. Pocházejí ze sbírky bývalého umělcova milence Cristiana Lovatelli Ravarina, který tvrdí, že je od umělce získal darem ještě za jeho života. Díla jsou ale krajně podezřelá už jen proto, že se jedná o jediné známé kresby tohoto autora, který sám tvrdil, že nekreslí. Mimochodem, tato díla jste mohli vidět i v Praze v roce 2012 a už tehdy byla jejich pravost v médiích zpochybňována. Italští odborníci teď zkoumají jejich pravost a Ravarino čelí obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a obchodování s falzifikáty.

cs-2-bacon-foto-arma-dei-carabinieri.jpeg

Koná se první pocovidový Art Basel

Poprvé po 18 měsících od prvního globálního lockdownu se koná Art Basel, jeden z největších a nejoblíbenějších uměleckých veletrhů. Návštěvníků sice hlásí výrazně míň, a to především kvůli mnohem menší účasti amerických sběratelů, kteří mnohdy na poslední chvíli rušili svou účast. Prodeje ale přesto vypadají nadějně – hned na začátku prodala galerie Gladsrone malbu Keitha Haringa za 5,2 milionu eur, Hauser & Wirth našel kupce pro malbu Philipa Gustona za 6,5 milionu dolarů a Thaddaeus Ropac hlásil prodej díla Roberta Rauschenberga za 4,5 milionu eur. V rámci Art Baselu se také každoročně koná veletrh Liste, kde letos najdete i pražskou Polansky Gallery s projektem Jakuba Chomy.

cs-2-bacon-foto-arma-dei-carabinieri.jpeg

Brancusiho socha zůstane na hřbitově

Jeden náhrobek na hřbitově pařížského Montparnassu se stal předmětem soudního sporu. Autorem sochy na náhrobku je totiž slavný rumunský sochař Constantin Brancusi. V roce 1909 ji u něj objednal rumunský lékař Solomon Marbais pro náhrobek své mladičké milenky Tatiany Račevské, anarchistické studentky, která z nešťastné lásky spáchala sebevraždu. Její dědicové si před několika lety umělecké dílo začali nárokovat a rozhodli se ho převézt do Ruska. A je poměrně zřejmé proč: jedná se totiž o Brancusiho slavný motiv polibku, ke kterému se ve své tvorbě často vracel, a tuto verzi z Montparnassu odborníci nacenili na 40 až 50 milionů eur. Z oprávněných obav, že dílo skončí na aukci, město Paříž zamítlo žádost o vývoz díla a označilo ho za kulturní památku. Soudní spor nyní skončil rozsudkem ve prospěch francouzského státu a zakázal dílo z hřbitova odstranit.

Nová budova J&T zvítězila v soutěži Interiér roku

Tento týden proběhlo vyhlašování vítězů soutěže Interiér roku a v kategorii kanceláří, hubů a coworkingových center se na prvním místě umístilo naše nové sídlo J&T, jehož autory jsou architekti ze studia CMC pod vedením Víta Másla.

V dalších kategoriích uspěla třeba rekonstrukce bytu v panelovém domě do podoby loftu od architektky Kláry Makovcové, restaurace SoHo v Banské Bystrici od architektů GUTGUT či rekonstrukce paláce hradu Helfštýna od Ateliér-R. Cenu novinářů si odnesl interiér chalupy na Vysočině, který vznikl ve spolupráci architekta Tomáše Beránka a designérky Adély Lipar Kudrnové a absolutním vítězem se stal byt pro sběratele umění v komplexu Obecní dvůr na pražském Starém Městě.

Úvodní foto: Návrh Guggenheimova muzea v Abú Dhabí, Frank Gehry,

Foto v textu: 1. Konfiskace falešných děl Francise Bacona, zdroj: Arma Dei Carabinieri, 2. Letošní veletrh Art Basel, zdroj: Art Basel


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.