Na trzích klid. Výsledky zveřejní maloobchod a internetové společnosti

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Na světových trzích bude tento týden spíše chudší na informace, jelikož nepřinese zasedání centrálních bank ani větší sérii makrodat. Investoři tak budou vnímat především doznívající výsledkovou sezónu.


Zveřejňovat své výsledky hospodaření budou tentokrát především maloobchodní sítě (Walmart, Target, Home Depot) či významné internetové společnosti (Alibaba, Baidu). Na výkonnost akciových trhů v příštím týdnu tak panuje spíše neutrální výhled.

 Výsledková sezóna v plném proudu

Tento týden bude na pražské burze kratší o středeční státní svátek (17. 11.). Nicméně poté bude pokračovat výsledková sezóna reportem pojišťovny VIG (ve čtvrtek). „Naše projekce počítá s výrazným růstem čistého zisku o 59 % meziročně na 77 milionů EUR, kde hlavním důvodem růstu je slabý výsledek výnosů z investic v minulém roce,“ říká analytik Pavel Ryska. Hrubé předepsané pojistné by mělo být meziročně vyšší o 9 %. „Zároveň očekáváme potvrzení celoročního výhledu na zisk před zdaněním v rozmezí 450 až 500 milionů EUR,“ dodává.

V pátek pak oznámí čísla za třetí kvartál společnost O2 CR. Celkově analytici očekávají meziročně lehký růst tržeb (+1,6 % r/r na 10,1 mld. Kč) i provozního zisku EBITDA (+1 % na 3,57 mld. Kč). Čistý zisk by pak měl růst o něco rychleji (+7,6 % na 1,78 mld. Kč). Vzhledem k predikovanému vytěsnění minorit by report neměl mít žádný dopad na akcie společnosti.

Avast čeká na sloučení

Rovněž ve čtvrtek budou akcionáři Avastu na mimořádné valné hromadě v Londýně hlasovat o sloučení s americkým konkurentem NortonLifeLock. Ke schválení fúze je třeba 75% souhlasu přítomných akcionářů. „Očekáváme, že návrh bude schválen. K dokončení fúze by pak mělo dojít až okolo poloviny příštího roku,“ konstatuje Pavel Ryska.

Kofola naposledy s nárokem na dividendu

Ve čtvrtek se také budou akcie Kofoly Československo obchodovat naposledy s nárokem na dividendu z loňského roku ve výši 13,50 Kč na akcii. Dividenda znamená hrubý dividendový výnos 4,1 % vůči současné tržní ceně.

Makroekonomický výhled

Z pohledu makrodat začne týden v Číně. Tam trh sledoval v pondělí maloobchodní tržby za říjen (oček. +3,7 % r/r po 4,4 %) a rovněž říjnovou průmyslovou výrobu (+3,0 % r/r po 3,1 %). Zřejmě nejsledovanějším údajem budou ale americké maloobchodní tržby v úterý, kde se čeká za říjen solidní 1,1% m/m růst po 0,7 % v září. Průmyslová výroba v USA za říjen (rovněž ve čtvrtek) by měla obnovit růst (oček. +0,9 % m/m po −0,7 %). V úterý bude také zveřejněn odhad růstu reálného HDP za eurozónu za třetí kvartál (oček. +3,7 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.