Svět budoucích jednorožců se otevírá dalším investorům

11-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Svět budoucích jednorožců se otevírá dalším investorům
#Trendy#Fondy#Růst#Příběhy

J&T Banka hledá stále nové příležitost, jak svým klientům zprostředkovat zajímavé investice. Proto založila fond J&T ORBIT SICAV, který se stal významným investorem fondu Orbit Growth, jenž se zaměřil na svět budoucích jednorožců. S jakou strategií vstoupil fond na trh a jaké firmy do svého portfolia hledá, prozradil Radovan Nesrsta, hlavní partner a člen investičního výboru Orbit Capital.



Co vás vedlo k založení fondu Orbit Growth?

Před patnácti lety jsme se rozhodli, že chceme investovat do technologických firem. Pod značkou ENERN jsme udělali první investice, vytvořili první fond, pak vznikl druhý, třetí, čtvrtý… Postupem času se náš ekosystém ohromně rozrostl a z firem, které byly před lety klasické malé start-upy, dnes máme úspěšné společnosti se stovkami milionů tržeb, desetitisíci zákazníků a stovkami zaměstnanců. A tyto firmy, kterým říkáme scale-up, dále úspěšně rostou a pro svůj rozvoj nabírají další kapitál. Ale zatímco zakladatel malého start-upu už dnes najde v regionu řadu profesionálních VC fondů, firma, která již narostla do hodnoty v řádech miliard korun, by partnery v regionu, kteří investují do growth stage, hledala obtížně.

Takže jsme před čtyřmi lety vedle zavedené investiční platformy pro early stage, která velmi úspěšně působí od roku 2020 pod značkou Kaya.vc, založili Orbit Capital orientovaný právě na growth stage. Jednak jsme viděli příležitost na trhu a také nám bylo líto, že firmy, které jsme na začátku podporovali, anebo jsme je financovat chtěli, ale z nějakého důvodu se to před lety nepodařilo, už naberou kapitál jen od zahraničních investorů a až budou s velkou slávou exitovat, skončí investiční výnosy všude jinde, jen ne v Čechách.

První krok jsme udělali ve spolupráci s firmou Conseq – postavili jsme fond Venture Debt poskytující dluhové financování pro tyto scale-up firmy. Ten je dnes zhruba z 85 procent alokovaný, myslím, že nám tam zbývá místo tak na dvě další investice. A pak jsme řekli, co kdybychom zkusili postavit ještě fond na ekvitové financování, a Orbit Growth byl na světě.

Jaké má fond Orbit Growth ambice?

Chtěli bychom najít dvanáct až patnáct firem z našeho regionu a sním o tom, že polovinu přivedeme k miliardové valuaci a že vzniknou noví jednorožci. Potřebujeme teď najít ty týmy, které opravdu mají touhu postavit něco velkého, a urazit s nimi cestu několika let.

Pokud byste se zeptali, co chci já osobně, pak je to patnáct skvělých firem, ve kterých vzniknou stovky elitních pracovních příležitostí. Takových, které si zaslouží stejné finanční ohodnocení jako špičkový job kdekoliv po světě. Každá ekonomika je tak úspěšná, jak úspěšní jsou lidé, kteří v ní působí. Proto bych chtěl, aby tady vzniklo víc firem, jako jsou Productboard, Rohlík či Avast, které ve světě udělaly Česku obrovské jméno.

A vidíte je? Existují?

Jasně. Jakkoliv ten hlad a touha vybudovat něco velkého obecně v mladé generaci asi trochu vymizely, je tady pořád dost podnikavých a talentovaných lidí. Lidí, kteří mají tu odvahu sebrat se a jít něco udělat, natlouct si a přežít to. Sílu překonat obavu, že budou terčem posměchu, protože jim jejich projekt nevyšel. Oni se zvednou a pustí se do něj znovu, protože mu prostě věří. A ti, kteří mají schopnost se rychle učit a iterovat, nakonec pro ten svůj cíl cestu najdou.

Kam tedy plánujete investovat?

Investujeme do technologických firem a firem, kde technologické inovace představují významnou část obchodního modelu. Vedle už takřka tradičních digitálních produktů a služeb jako jsou Marketplace a SaaS (Software as a Service) už i ve start-upovém světě vidíme velký růstový trend v palčivých oblastech, jako jsou řešení klimatických změn, péče o zdraví nebo vzdělávání. Je až neuvěřitelné, jak elasticky digitální prostředí reaguje. Někde něco nefunguje nebo významně zadrhává a už se objevují nová řešení, jak se s problémem popasovat tak, aby díky technologické inovaci vznikl nový business. Ti opravdu dobří foundeři vidí prostě příležitosti tam, kde obyčejní lidé vidí jen problémy. No a pro nás to znamená, že do roka či dvou budeme mít řadu velice zajímavých debat i v těchto nových oblastech.

Rozvoj našeho ekosystému přináší každoročně více a více nových zajímavých firem. Ty, které jsou pro nás relevantní, vznikaly typicky před čtyřmi až šesti lety. Mnohé z nich známe a většina z nich již nasála kapitál od některých VC fondů v regionu. Tyto VC fondy zase znají nás a v situacích, kde věří, že bychom byli správným investorem pro další rozvoj, tak nás rádi představí.

Technologické akcie však letos byly vyhlášeny „propadákem roku“. Nemáte strach, že je tento sektor jen nafouklou bublinou?

S tím „propadákem“ bych určitě souhlasil. Já v tom propadu ale z velké části vidím korekci ke zdravému normálu. My jsme asi měli trochu štěstí, protože naše investice jsme realizovali poté, co bublina splaskla. Když se sám dívám na fondy, které proinvestovaly v roce 2020 a 2021 velkou část své kapacity, tak se nemohu zbavit pocitu, že dosáhnout atraktivních výnosů pro ně nebude nic jednoduchého.

Naše první čtyři investice jsme udělali v průběhu loňského roku, kdy už valuace reflektovaly nový normál. Využili jsme tedy naopak příležitosti na trhu a z pohledu Orbitu bych řekl, že našlápnuto máme velice dobře. Nejenom, že se investuje za zdravé valuace, ale především firmy zkorigovaly své strategické cíle z „růst za každou cenu“ na „růst zdravě“ a ty silné dále posilují.

Samozřejmě ještě se může stát leccos, ale pokud svět bude jenom trochu opakovat historii, pak investice, které se udělají v letech 2023 a 2024, budou nejlepší za následující dekádu.

Co ještě hraje při hodnocení firem důležitou roli?

Při rozhodování o investici sledujeme řadu parametrů, mezi ty důležitější bych zařadil prokázanou profitabilitu obchodního modelu, historický růst a potenciál na jeho akceleraci. Zkoumáme, kde si firma buduje strategickou výhodu oproti konkurenci a jak je taková výhoda dlouhodobě udržitelná. No a v neposlední řadě chceme, aby firmy měly významný foot print tady v našem regionu.

Proč v regionu?

Troufnu si tvrdit, že náš region velmi dobře známe a víme, které firmy mají ten velký potenciál. Ostatně se na ně díváme zpravidla už několik let. Zároveň jsme si už i my vydobyli nějakou reputaci, díky které máme unikátní přístup k těm opravu atraktivním příležitostem. Asi nikoho nepřekvapí, že o ty nejlepší investice je velký zájem. Obvykle jsou přeupsané a existuje vždy víc investorů a víc kapitálu, než v ten okamžik founder potřebuje. Je pak na nás, abychom foundera přesvědčili, že my jsme ten správný partner.

Jak se vlastně liší investování Venture Capital a Growth?

Tak jak firma roste a „dospívá“, mění se typ kapitálu, pro který je investičně zajímavá. VC vstupuje do firem o několik let dříve než my. Venture investor vidí ohromný potenciál růstu a zároveň je připraven nést významně vyšší míru risku, že se něco nepovede.

My naopak musíme být přesvědčeni o tom, že firma už nezanikne, že nezavře krám, protože se ukázalo, že její produkt je nefunkční. Tohle už musí mít firma za sebou. Testujeme to například na zájmu zákazníků – když vidíme, že má desetitisíce zákazníků, už se dá určit, jak moc jsou zákazníci spokojeni, jak hodně odcházejí a jak drahé je je udržet.

Asi největší rozdíl je tedy v přístupu k riziku. VC fond udělá dvacet investic a potřebuje, aby se mu dvě podařily. Každá z nich udělá tak ohromný výnos, že spolu vrátí dvakrát vstupní hodnotu celého fondu, a investoři jsou spokojeni. Zbytek portfolia pak ještě investorské výnosy trochu zlepší. A všichni jsou zároveň připraveni, že třeba třetina portfolia takříkajíc shoří.

Orbit Growth bude cílit u každé investice na výnos tří- až čtyřnásobný. Samozřejmě některé investice půjdou lépe a některé hůře.

A kolik firmě může „shořet“ v portfoliu Growth fondu?

V growth fázi jen velmi zřídka uvidíme odpis investice. Může se stát, že některá firma už tolik neporoste a že se ukáže, že v ní tak velký potenciál nebyl. Firma sice bude dál úspěšně fungovat, ale třeba „jen“ na jednom trhu. Pořád tady však bude zaměstnávat lidi a akcionářům platit dividendy. My pak na takové investici vyděláme málo nebo se nám jen vrátí to, co jsme do toho vložili, ale neproděláme.

Vrácení vloženého kapitálu i v případě propadu valuace je pro investory, kteří přišli v rámci posledního kola, chráněno tzv. právem liquidation preference. To zaručuje, že při prodeji firmy se nejdříve uhradí vložený kapitál akcionářům, kteří drží toto ochranné právo. Zpravidla i při propadu hodnoty o třeba 50 procent je tato ochrana dostatečná.

Ruku v ruce se snížením investičního rizika a s větší předvídatelností vývoje firmy jde ale také snížení očekávaného výnosu. Proto zřejmě nejspíš neuděláme investici, která by se vrátila padesátkrát.

Říkal jste, že úspěšní foundeři mají přetlak nabídek a mohou si vybírat. Co je vaše přidaná hodnota?

Při diskusích s foundery se snažíme především ukázat, jakým zdrojem, mimo kapitálu, pro firmu a foundera můžeme být. Tyto firmy mají vždy ve svých řadách obrovské množství talentu a touhu budovat a učit se. Také už mají za sebou řadu těžkých situací, které dokázali zvládnout. Při škálování firmy ale zpravidla přicházejí nové výzvy, které možná ani founder ani management ještě nikdy řešit nemuseli. Pak mít kolem stolu někoho, kdo v pro ně nové situaci dokáže pomoci s navigací, bývá velký přínos.

Co konkrétně může founder čekat od nás? V první řadě zkušenost. Orbit Capital vede tým tří partnerů. Každý z nás, společně s Wiktorem Namyslem a Pavlem Muchou, buď nějakou firmu sám založil, nebo ji vedl jako CEO. Vedle toho každý z nás pracoval pro globální firmy a každý z nás má za sebou desítky investic. Asi bude málo situací, které jsme ještě neviděli a nemuseli vyřešit.

Druhou naší přidanou hodnotou je network. V growth fázi už vedle zkušeností individuálních investorů začíná hrát mnohem důležitější roli šířka kontaktů, které investoři pro foundera mohou zprostředkovat. Akcelerace, které firma dosáhne tím, že se klíčoví lidé dostanou ke zdrojům znalostí a zkušeností nebo k novým talentům rychleji díky investorům, je velice hodnotná.

Jaké investory Orbit Growth hledá?

Hledáme především institucionální investory, investory stabilní, investory, kteří mají podobnou vizi a přesvědčení, že technologické firmy budou dominovat vyspělým ekonomikám. Naopak ne bychom řekli investorovi, který je spojen s jakýmkoliv sankčním seznamem, a to i jen vzdáleně. Asi bychom se bránili pracovat s investory, kteří jsou netransparentní, u nichž není úplně vidět, kdo je vlastně ten skutečný investor, nebo s investory, kteří mají významné postavení v sektorech, které jsme sami sobě zapověděli. K takovým sektorům patří třeba gambling, výroba zbraní nebo návykových látek.

Co jim za jejich investici nabídnete?

Naší ambicí je, aby si investoři odnesli více než dvouapůlnásobek vložených peněz.

Jaký je investiční horizont fondu?

Fond je sedmiletý, ale existuje možnost o tři roky rok periodu prodloužit, pokud bychom viděli, že je v danou chvíli škoda právě teď něco prodávat. Perioda, po kterou my můžeme nabírat nové firmy, je pětiletá. Za tu dobu bychom měli do fondu přivést přibližně dvanáct až patnáct firem. Další dva tři roky máme na to, abychom všechno, co je rozděláno, dokončili a firmy vyexitovali.

Které firmy už ve fondu máte?

Za prvních dvanáct měsíců se nám podařilo zainvestovat do čtyř společností, o kterých se vší skromností můžeme říct, že jsou to hvězdy s globálními aspiracemi a každá z nich je na trajektorii se v brzké době stát jednorožcem. V případě Rohlíku, který je jednou z nich, se tak již ostatně stalo.

Firma Preply je největší globální market place pro tutoring jazyků. Je to digitální platforma, kde na jedné straně je 40 000 učitelů po celém světě a na druhé straně jsou statisíce uživatelů, kteří se chtějí jazyk naučit. Soukromé hodiny s profesionálním lektorem se konají výhradně v online prostoru. Jen za poslední rok se může pochlubit 60procentním růstem. Preply využívají lidé ve180 zemích světa a tým se rozšířil na víc než 400 zaměstnanců. Firma vznikla na Ukrajině, na jaře zažila urgentní stěhování a nyní sedí především ve Španělsku a v Polsku.

Česká technologická firma Mews poskytuje softwarové systémy pro správu hotelů. Jejím cílem je transformovat odvětví pohostinství a hoteliérství pomocí cloudových řešení do podoby, která je přínosnější pro provozovatele i hosty.

Booksy je on-line booking platforma a market place pro kadeřníky, beauty salony a podobné podniky. Začal v Polsku, ale dnes už má přes padesát procent svých tržeb ve Spojených státech a stejně jako ostatní naše investice vykazuje růst ve vysokých desítkách procent ročně.

O fondu J&T ORBIT SICAV

  • Sdružuje investiční kapitál a jeho jedinou investicí bude podíl v Orbit Growth SCSp, který manažersky spravuje Orbit Capital.
  • Do fondu bude možné vstoupit pouze v rámci úvodního upisovacího období, které skončí 28. února2023.
  • S ohledem na charakter investic je možnost vystoupit v průběhu života fondu znevýhodněna vysokým výstupním poplatkem. Fond však plánuje vyplácet investory postupně, tak jak bude vystupovat Orbit Growth SCSp ze svých investic.

Typ fondu                   Fond kvalifikovaných investorů
Měna                          EUR
Minimální investice     100 tisíc EUR
Rizikovost fondu         7
Očekávaný výnos      12 % p. a.

O skupině Orbit Capital

Orbit Capital založili v roce 2019 Radovan Nesrsta a Pavel Mucha, v roce 2022 skupina narostla o nového partnera Wiktora Namysla. Orbit se zaměřuje na rychle rostoucí technologické společnosti, tzv. scaleups (společnosti s prokázaným obchodním modelem a zdravou vnitřní profitabilitou, které nabírají kapitál a investují do akcelerace dalšího růstu).

Radovan Nesrsta

Profesionální investor s vášní pro inovace, které nám zlepšují život. Ve své mnohaleté kariéře se Radovan zaměřuje především na financování rychle rostoucích technologických firem. Je jedním z partnerů investiční skupiny ENERN a od roku 2019 je řídícím partnerem skupiny Orbit Capital. Dříve působil 9 let jako konzultant ve společnosti McKinsey & Co. a je absolventem Northwestern University Chicago, Kellogg School of Management.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.