Hrozby i příležitosti. Konference Sh!fts 2023 uvítala Fialu, Křetínského i Taleba

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Hrozby i příležitosti. Konference Sh!fts 2023 uvítala Fialu, Křetínského i Taleba
#Trendy#Úspěch

Vyřešit energetickou situaci realisticky a s ohledem na možnosti starého kontinetu. To je hlavní úkol pro politiky i byznysmeny pro následující roky. Jinak hrozí, že Evropě definitivně ujede vlak. Shodli se na tom účastníci prvního ročníku konference Sh!fts, kterou pořádal deník E15 a jejímž hlavním partnerem byla J&T Banka.



Nassim Nicholas Taleb, ekonom, autor bestselleru Černá labuť, se stal hlavní hvězdou prvního ročníku konference Sh!fts 2023, která se uskutečnila ve Foru Karlín a jejímž hlavním cílem bylo dostat do Prahy nejvýznamnější ekonomy, politiky i byznysmeny z různých koutů světa. Ti pak měli pojmenovat hlavní hrozby a příležitosti nadcházejících let.

Právě Taleb, muž, který svým termínem černá labuť mnohým pomohl začít chápat problémy současné ekonomiky i geopolitiky, na konferenci řekl, že vzájemná ekonomická propojenost světa je tou nejlepší věcí pro zajištění světového míru. Míní, že válečných konfliktů není ve světě nyní více než v minulosti. „Jde jen o pocit. Kvůli většímu vzájemnému propojení si jich jen více všímáme. Máme také větší averzi k riziku. V roce 2020 jsme covid vnímali mnohem intenzivněji, než bychom ho vnímali v roce 1920,“ dodal.

Jednou z dobrých zpráv ze světa je nyní podle něj to, že světový obchod je čím dál více robustnější. Připomněl v této souvislosti, že přizpůsobení se embargu na dovoz z Ruska po jeho invazi na Ukrajinu trvalo méně než rok. „Dnešní hospodářství je mnohem reaktivnější, než bylo dříve,“ podotkl. Jednou z křehkostí nynější ekonomické situace jsou podle něj vysoké úrokové sazby. „Západní svět byl prakticky 15 let bez úrokových sazeb, celá generace tak nyní neví, jak s nimi pracovat,“ řekl.


Křetínský o zelené energetice

Neméně zářivou hvězdou konference byl Daniel Křetínský, který se tuzemských akcí téměř neúčastní. Evropská unie podle šéfa EPH ztrácí konkurenceschopnost vůči Spojeným státům v důsledku své klimatické politiky. Pokud chce znovu získat atraktivitu pro investory, musí se vzdát ideologického přístupu k dekarbonizaci a začít k ní přistupovat racionálněji.

Křetínský také řekl, že by se měla EU poučit z chyb, které se staly při transformaci energetiky, a neopakovat je u automobilového průmyslu. Pokud by se jich dopustila u prosazování klimatických cílů v automobilové branži, znamenalo by to významnou ránu pro evropské hospodářství vzhledem k významu, jaký mají výroba aut a navazující obory pro celoevropskou ekonomiku.

Křetínský podle svých slov naprosto podporuje současnou českou vládu z hlediska její hodnotové orientace. „Je to vláda, za kterou se v tomto smyslu nemusíme stydět, a to je strašně důležitá hodnota,“ dodal.


Fiala: Energeticky suverénní Česko

Křetínský tak reagoval na slova premiéra Petra Fialy, který konferenci zahájil. Česko se podle Fialy v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, jako se zbavilo závislosti na ruském plynu. Podobný vývoj se čeká i u ruského jaderného paliva. Energetická bezpečnost a suverenita jsou podle něj zásadní pro národní bezpečnost.

„Český stát převzal odpovědnost za podstatnou část toho, co bylo donedávna v rukou soukromých investorů nebo jiných států. Tyto kroky v energetické bezpečnosti byly naprosto nutné, jsou potřebné a souvisejí s hrozbami a výzvami, kterým čelíme,“ řekl premiér.


Zaznělo na konferenci

Petr Fiala, předseda vlády ČR

Česká republika se musí stát mnohem silnějším státem, pokud jde o energetiku, včetně kontroly nad klíčovými surovinami.

Dnešní mezinárodní situace jasně ukazuje na potřebu tuto bezpečnost přehodnotit a masivně posilovat, což dnes neznamená jen investice do tradiční obrany, ale také proměnu energetické politiky, tj. úsilí o kontrolu nad strategickými surovinami a posun směrem k energetické suverenitě. Ale také je to velká výzva pro posílení společenské odolnosti, což vůbec není jednoduchý úkol.

Proměňuje se role státu. Do budoucna tedy směřujeme k éře silnějších a asertivnějších států. Svět bude díky tomu fungovat trochu jinak, než jak jsme byli zvyklí. Já ale věřím, že právě takový stát občanům dokáže mnohem lépe garantovat potřeby, které v dnešním nepředvídaném a nebezpečném světě nedokáže zajistit nikdo jiný.


Daniel Křetínský, druhý nejbohatší Čech

Energie jsou v USA výrazně levnější než v Evropě. Zároveň je ve Spojených státech kvalifikovaná pracovní síla, která ale má pro firmy nižší náklady než v EU a navíc je její mobilita vyšší. Pro investory je tak obtížné obhájit rozhodnutí o umístění investice do EU. Spojené státy dnes vytvářejí lepší investiční prostředí, to je kritický problém.

Evropská unie upřednostnila ideologické hledisko a nechovala se racionálně. Důsledkem bylo příliš štědré nastavení podpor pro obnovitelné zdroje energie v letech 2008 až 2010, na které státy dodnes doplácejí, a umělé zdražení emisních povolenek, které odradilo mimoevropské investory. V důsledku toho pak oslabila evropská konkurenceschopnost.


Nassim Nicholas Taleb, ekonom, autor bestselleru Černá labuť

Válečných konfliktů není ve světě nyní více než v minulosti. Jde jen o pocit. Kvůli většímu vzájemnému propojení si jich jen více všímáme. Máme také větší averzi k riziku. V roce 2020 jsme covid vnímali mnohem intenzivněji, než bychom ho vnímali v roce 1920.

Propojenost ekonomik napomáhá mírovému soužití. USA a Čína jsou tak propojené, že chtít ublížit jednomu, odskáče to i ten druhý.

Pandemie covidu-19 nebyla černou labutí, tou byla finanční krize v roce 2008. Po covidu dokážeme lépe nakládat s problémy v dodavatelských řetězcích. Systémy se učí z chyb, navíc v tomto případě nebyly chyby velké.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.