Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává
#Akcie

Spanilá jízda směrem vzhůru u akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více než 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 %. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jež je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu.


Mezi ně se bezpochyby řadí Goldman Sachs, kteří očekávají 24% růst indexu MSCI China v roce 2023. Předpokládají, že hlavním důvodem pro nákup akcií bude oživení tamější ekonomiky, které vystřídá tolik diskutované téma znovuotevření. HDP druhé největší ekonomiky by dle jejich odhadů mělo v roce 2023 v průměru vzrůst o 5,5 %, přičemž k hlavnímu oživení by mělo dojit ve druhém a třetím čtvrtletí.

Čínské akcie nakoupila ve čtvrtém čtvrtletí řada významných investičních společností. Například akcie Alibaby a JD.com si vybrala Appaloosa Davida Teppera a Scion Asset Management s Michaelem Burrym.

Čínské společnosti po čtyřměsíčním výprodeji obrátily směr krátce po konání dvacátého sjezdu Komunistické strany, na kterém došlo k zásadní obměně ve vedení strany. Čínský prezident Si Ťin-pching si upevnil svou moc a čínský parlament ho na svém zasedání v březnu 2023 zvolí jako prezidenta i na dalších pět let. V průběhu prosince následně vláda po necelých třech letech začala postupně uvolňovat přísná protikoronavirová opatření. Důvodem byla nejen vlna protestů, kterou tvrdá opatření vyvolala. Ukázalo se totiž, že přísná opatření již vážně poškozují ekonomiku a ohrožují chod země.

Další pozitivní zprávy přinesl začátek ledna. Čínské technologické společnosti obchodované na burze totiž byly od roku 2020 sužovány zásahy místních regulátorů, jež měly výrazné dopady do jejich hospodaření a odrazovaly pro nejistý výhled investice zahraničních investorů. Technické předpisy byly součástí komplexní kampaně, která měla za cíl omezit soukromé podnikání, které se dle pojetí vládní komunistické strany stalo příliš mocným a vymykalo se vládní kontrole.

Nejvyšší představitel centrální banky v rozhovoru pro státní tiskovou agenturu Xinhua na začátku ledna uvedl, že zásah proti fintech operacím více než tuctu internetových společností je v podstatě u konce. Dodal, že budou podporovat zdravý rozvoj internetových platforem, že je budou povzbuzovat, aby pomohly ekonomickému růstu, vytvářely více pracovních míst a byly globálně konkurenceschopné.

Většina ekonomů očekává, že čínská ekonomika zůstane v prvním čtvrtletí slabá, protože spotřebitelská poptávka bude ovlivněna ještě poměrně vysokým počtem nemocných covidem. Ve druhém čtvrtletí se však situace začne lepšit.

To dokládají také nedávno zveřejněné výsledky Alibaby. CEO společnosti na konferenčním hovoru uvedl, že on-line tržby zůstaly po dobu ledna a začátku února slabé, ale aktuálně se již začínají zvedat.

Obecně zahraniční investoři vnímají pozitivně snahu stabilizace trhu nemovitostí. Hypoteční sazby jsou nejnižší v historii a centrální banka reguluje sazbu a dodává pomocí bank do systému likviditu.

Z největších technologických gigantů budou v březnu reportovat výsledky ještě Tencent a JD.com.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.