Saudové nalili olej do ohně

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Po určité stabilizaci finančních trhů v polovině prvního březnového týdne se výprodeje na trzích objevily znovu, když se investoři lekli rychlého šíření viru v Itálii a dalších zemích. O víkendu pak došlo k přilití oleje do ohně od Saudské Arábie, když se OPEC v pátek nedohodl na snížení těžby ropy.


Saudové se konkurenci chystají vydrtit cenově a budou dodávat ropu svým odběratelům s diskontem – cena ropy tak padla během noci k 30 dolarům za barel, což může být pro řadu firem ze sektoru dost nepříjemné, pro některé na hranici žití a bytí. Víkendové vyhlášení karantény v postižených oblastech Itálie rozhodně klid na trhy nepřineslo, takže v kombinaci s ropným šokem máme obchodování v červených číslech, ropný sektor krvácí samozřejmě nejvíce.

Na druhou stranu je potřeba říci, že levnější ropa přinese do ekonomiky většiny států nižší náklady. Taková opožděnější kompenzace za ztráty na finančních trzích… Když se na situaci podívám s trochu klidnější hlavou a odhlédneme od výprodeje a posledních 14 dnů, tak prostě korekce dorazila. Ano prudká, velmi prudká, ale jednou to přijít muselo. Vždy po určité době růstu dochází u akcií ke korekci – nyní tedy spuštěná virem a kombinací s ropným šokem. Kam pak asi klesne cena Verva nafty u Benziny? To jsem fakt zvědav.

Je čas dokupovat

Tyto dny jsou na trzích přesně od toho, že se musí něco dělat – pokud je hotovost, tak dokupovat. Panické prodeje totiž stlačí cenu níže, než bychom za standardního režimu čekali, a dlouhodobě se akcie budou mít tendenci vracet. Zvláště v době, kdy úrokové sazby jsou dole a výnosy státních dluhopisů nenesou nic v Evropě a velmi málo ve Spojených státech, kde po poslední rallye na amerických státních dluhopisech 10letý nese cca 0,53 %!

Zkusme si ještě shrnout aktuální situaci. Čína si prošla nejhorším na přelomu ledna a února, zdá se, snad, že se vše postupně začíná vracet k normálu. Rozjelo se nám to v Evropě, především Itálii, a holt tato situace tedy ještě nějakou dobu potrvá – reálně. Akciové trhy vždy danou situaci předbíhají, takže ceny nyní na akciích do sebe berou velkou nejistotu, jak vlastně co bude, již nyní tedy zohledňují akcie obavy investorů ze špatného scénáře. Teď jde jen o to, zda se špatný scénář potvrdí, nebo ne. Nicméně tyto poklesy vytvářejí příležitost pro nákupy, vzhledem k panice některých investorů, kdy pokud máme schovanou cash (jakože jsme měli a já to tu dlouho zdůrazňoval), můžeme dokoupit tituly, které sledujeme a jež nám přijdou atraktivní, na zajímavých cenových úrovních.

Situaci na trzích monitorují i centrální banky a myslím, že po tak velkých propadech jako v posledních dnech nebudou váhat sáhnout k mimořádným opatřením. Evropě však žádné další snížení úrokových sazeb nepomůže, zde budou muset nastoupit jiné metody, třeba ve spolupráci s jednotlivými státy nějaké fiskální stimuly. Dluh si díky evropské centrální bance vyemitují vlastně skoro zadarmo. Fed je k tomu pod bedlivým ostřížím okem Trumpa a ten si na Fedu smlsne, pokud nebude trh podporován právě Fedem, zvláště letos.

Samozřejmě se nám nesmí brutálně rozjet virus ve Spojených státech, to by trhy znervóznělo a pak bychom se podívali ještě níže. Také je dobré zdůraznit, že situace pro jednotlivé země, jejich ekonomiky a konkrétní subjekty, tedy firmy i spotřebitele, je výrazně lepší než při propadech v dřívějších krizových obdobích. Úrokové sazby jsou totiž dole, takže placené úroky z dluhů tolik nezatíží i při klesající poptávce, a tím pádem přechodně horším hospodaření. Firmy, jednotlivci i státy to lépe ustojí. A ještě jedna věc – řada společností platí zajímavé dividendy a to při současných cenách na trhu opět znamená velmi zajímavý dividendový výnos.

Jaké tituly tedy považuji za zajímavé a co jsem kupoval nebo se chystám kupovat? Z českých akcií ČEZ a Avast, z evropských to byly E.ON, Telefónica, OPAP, BNP, HEI a RTL, z amerických IBM, Facebook a Broadcom a k tomu ještě zmíním Tencent a Gazprom.

Pro odvážnější a ty, co nekolabují při denních pohybech přes 10 %, je tu ještě řada komoditních titulů, které výprodej spláchl se snížením ceny na ropě: Alcoa, Freeport a Chevron.

Nemyslím si, že se teď vše „pomlátí“ a odtud již pojedeme jen nahoru. Přál bych si to, ale nebývá to tak. Ovšem v průběhu těchto hektických období přicházejí příležitosti, které člověk docení až později, s uklidněnějším vývojem trhů. Takže neutratit ještě úplně všechno, myslet na zadní kolečka, ale to, co vnímám jako atraktivní, tak přikupovat.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.