ČNB: Sazby ČNB beze změny, ale skončil intervenční režim

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo), hlasování bylo po více jak 2 letech jednomyslné (7:0). Změnou bylo, že ČNB po více jak roce formálně ukončila intervenční režim a vrátila se k odprodeji části výnosu z devizových rezerv. ČNB představila novou prognózu, která předpokládá letos a na začátku příštího roku utlumený vývoj ekonomiky a rychlý návrat inflace na cílovaná 2 %. Následně prognóza ČNB doporučuje letos snížit sazby o 75 bodů a v příštím roce postupně o dalších 200 bodů, aby se na konci příštího roku sazby dostaly k úrovni 4 %. Bankovní rada se tomuto vyznění vymezila a guvernér Michl naznačil, že bankovní rada letos sazby rychle snižovat neplánuje a přiklání se k alternativním scénářům, které pracují s vyššími pro-inflačními riziky.

Nadále očekáváme, že ČNB ponechá sazby letošní rok beze změny (2T repo 7,00 %) a začne je snižovat až na začátku příštího roku. Očekáváme, že bankovní rada si počká na data, která potvrdí návrat inflace na nízké úrovně (kolem 2-3 %) v příštím roce. Koruna k euru v reakci na ukončení režimu intervencí propadla o 25 haléřů na letošní minimum 24,25 CZK/EUR. Koruna může krátkodobě zůstat pod tlakem. Peněžní a dluhopisové trhy výrazně nereagovaly. Sazba 2letého úrokového swapu se drží poblíž 5,3 %, což je nejnižší úroveň od března 2022.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.