Magazín Magnus tentokrát o naději

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Magazín Magnus tentokrát o naději

V listopadu vychází v pořadí již dvaadvacáté vydání magazínu Magnus, které je věnováno tématu naděje.


„Přestože se všichni ocitáme v situacích, které nám berou pevnou půdu pod nohama, je naděje tou nejchytřejší celoživotní volbou. Jistotu, jak věci dopadnou, nemáme, ale do poslední chvíle bychom měli doufat v to, že dobře. Neměli bychom se proto bát udělat vše, co je v našich silách,“ říká ke zvolenému tématu senior editor magazínu Joachim Dvořák.

Mezi autory tentokrát najdeme psychologa a kouče Radvana Bahbouha a významného českého filozofa Miroslava Petříčka, kteří napsali úvodní eseje. Lucie Výborná vyzpovídala lékařku Kateřinu Rusinovou, přednostku Kliniky paliativní medicíny, která tvrdí, že výsledky mnoha studií ukazují, že pacienti, kteří naději mají, snášejí svou nemoc lépe. „Ale naděje se musí hledat, není to něco, co lékař předepíše na recept,“ říká Rousínová. Katolický kněz a molekulární biolog Marek Orko Vácha mluví pro změnu o dobru a zlu, o lásce a kráse i o chuti poděkovat za každý nový den.

Nechybí ani oblíbené fotoeseje. Celosvětově respektovaný brazilský fotograf Sebastião Salgado poskytl magazínu unikátní ukázku ze svého projektu z amazonského pralesa a britský fotograf a filmař Zed Nelson v něm prezentuje kontroverzní fotoesej o Izraeli. Jinou Ukrajinu odhalují fotografové ze skupiny 400 ASA Karel Cudlín, Jan Dobrovský a Martin Wágner, kteří válkou zasaženou zemi dokumentují posledních třicet let.


Autorem fotografie na obálce je Steve McCurry. V roce 1984 v uprchlickém táboře v pákistánském Nasir Bagh vyfotil dvanáctiletou afghánskou dívku Šarbat Gulu, která ztratila rodiče. Otištěný snímek je variantou legendárního portrétu této dívky, která od loňského roku žije jako uprchlice v Itálii. 

V obsáhlých rozhovorech se potkaly dvě zajímavé dvojice: chirurg a účastník misí Lékařů bez hranicTomáš Šebek a influencerPetr Mára a tech-optimistky Sara Polak a Dita Malečková.

Do aktuálního čísla přispěli také vědkyně Michaela Slussareff, která se věnuje výzkumu vlivu digitálních technologií na vývoj a zdraví dětí a dospívajících, rapper, výtvarník a multimediální umělec Vladimir 518 či režisérka dokumentárních filmů Alena Činčerová.

Nechybí byznysově pojatá příloha M-index ani texty o architektuře a sběratelství umění, mezi autory najdete opět i odborníky J&T Banky.

Hlavním posláním Magnus magazínu je podpora myšlenky „noblesse oblige“. Tato idea staví na tom, že postavení zavazuje a bohatství a svoboda jsou především věcí osobní a společenské zodpovědnosti.

Magnus je o lidech, příbězích, vizích, událostech, místech, firmách, značkách, věcech a hodnotách, které je dobré znát. Magnus je držitelem zlata za nejlepší evropský časopis, které obdržel na klání prestižní evropské designérské soutěže European Design Awards 2012.

Spoluautorem a vydavatelem magazinu byl Robert Peňažka (1972-2022).

Roberte, Díky & Díky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.