ČNB zvýšila úrokové sazby o 125 bodů na 7,00 %

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve středu Česká národní banka (ČNB) podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 125 bazických bodů na 7,00 % (2T repo). Jde o deváté zvýšení sazeb v řadě (kumulativně o 675 bodů) a sazby jsou na nejvyšší úrovni od května 1999. Tisková konference guvernéra Rusnoka vyzněla lehce v jestřábím tónu, kdy bankovní rada hodnotí rizika jako „výrazně proinflanční“, což vyžaduje „znatelné zpřísnění“ měnové politiky. Ovšem v červenci nastává výrazná obměna bankovní rady, končí 3 ze 7 členů včetně guvernéra a hodnocení nové bankovní rady může být mírně jiné. ČNB  přímo nekomentovala svoji aktivitu na devizovém trhu, ale guvernér Rusnok potvrdil, že ČNB trvale intervenuje na trhu a bankovní rada situaci vyhodnocuje na týdenní bázi. Bankovní rada si nestanovila žádný cílový kurz, ani cílovaný objem prodejů rezerv, ale jen se snaží zabránit nežádoucímu vývoji kurzu. Guvernér Rusnok uvedl, že tento režim bude trvat až do odvolání. Pro další zasedání (4. srpna) zatím změnu úrokových sazeb nečekáme, ale inflační vývoj a vyznění nové prognózy může tlačit vedení ČNB k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Část trhu čekala i agresivnější zpřísnění měnové politiky a sazby na peněžním trhu po zasedání ČNB mírně klesly. Sazba 2letého swapu klesla o 15 bodů na 7,00 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.